2024. június 14., péntek, Vazul

Getto Márton fotókiállítása Wekerlén

Kispest
2019. január 21. hétfő Írta: Csizmadia Viola


A Magyar Kultúra napja alkalmából fotókiállítás nyílt a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár (WKK) kiállítóterében. A rendhagyó kiállításmegnyitón a kerületben elsősorban a Kispest TV operatőreként ismert Getto Márton fotográfiáival örvendeztette meg a kispestieket és barátait. A kiállítás, amelynek része Getto József szobrászművész (Márton ikertestvére) munkáinak néhány darabja, az intézmény nyitvatartási idejében díjtalanul megtekinthető február 28-ig.

Vitathatatlan: 2019. január 19. fontos dátum maradt a Getto művészcsalád életében. A Kispest TV operatőreként ismert Getto Márton, aki 2015-ben érkezett a kerületbe, most fotográfiáival örvendeztette meg a kispestieket és barátait. A mindenki által is tehetségesnek, és nem utolsó sorban udvariasnak ismert fiatalember ugyancsak hamar ismertté és népszerűvé vált a városban. Munkáit kezdetben saját Facebook-oldalán, a Kispest újságban, illetve a Kispesti Magazinban publikálta.
A kiállítás hivatalos megnyitója után Szitár Orsolya, a WKK munkatársa egy családi talkshowra invitálta a jelenlévőket, ahol a Getto művészcsalád, Getto Tamás Ybl-díjas magyar építész, Getto Ferenc intermédia-művész történeteivel, Getto József szobrászművész és Getto Márton fotós közösen zenélve mutatták be ennek a "bütykölős" művészcsaládnak az életét, tagjainak tevékenységét.

Getto Márton sokgenerációs építész családból származik, apja és nagyapja is építész, és apai ágon férfi felmenői is az építés tevékenysége mellett kötelezték el magukat. Marci kiválasztott témái között kiemelt szerephez jutnak az épített környezethez, ha nem is mindig kifejezetten az épületekhez, de mindenképpen a terekhez, a városhoz vagy városrészekhez kapcsolódnak. A „megfigyelőállás”, a magasles pedig a VII. emeleti kispesti panellakás ablaka, amely egyfajta architekturális keretként van jelen, amelyben a világ feltárul – mondta megnyitóbeszédében Getto Katalin esztéta, a fiatal alkotó művészi motivációit, vizuális látásmódját, a művészeti ágak közötti mozgását, végül a fotográfia választásának motivációit ugyancsak jól ismerő családtag.
A fotó a rácsodálkozás művészete, és Getto Márton képei pontosan ezt a tudatállapotot tükrözik, a fotó médiumának közvetítésével, a fényképezés tevékenységén keresztül. Marci számára ebből a perspektívából válik láthatóvá Kispest és Wekerle lokális világa, amelyet ő szenvedéllyel fedez fel és mutat meg mások számára. „Friss szeme” és klisémentes látása előtt a kispesti panellakótelep miliője is izgalmas, vizuális kalandokkal teli világ.
Getto Márton most kiállított képsorozata, amely a finom porhórétegbe íródott nyomokat kvázi-madártávlatból, emeleti lakásuk ablakából, rögzíti, a natúr absztrakció, a narratíva és a forma szintézisét valósítja meg. Ezek a képek egyfelől igényt tartanak arra, hogy a közvetlen látványtól elvonatkoztatott struktúraként, elvont jelekként, nonfiguratív kompozícióként tekintsünk rájuk, másfelől viszont a legkevésbé sem mondanak le a narratíváról. Olyan narratív képek ezek, hogy már-már detektívtörténetként olvashatjuk őket, a lendületes kanyarodó keréknyomokat, a lábnyomok izgatott toporgását, a csatorna fedlapok baljós négyszögeit , a sószóróember titokzatos figuráját – zárta a kiállítást méltató Getto Katalin.

A megnyitóra Gajda Péter polgármester, Burány Sándor és Hiller István, Kispest országgyűlési képviselői, Vinczek György alpolgármester, Szujkó Szilvia, a KOSIE bizottság elnöke és Varga Attila önkormányzati képviselő is elfogadta a meghívást.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.