2021. szeptember 27., hétfő, Adalbert

Miért nem épül?

2012. szeptember 18. kedd Írta: Csizmadia Viola

Az elmúlt hónapokban két kérdés volt, ami a kerület fejlesztésével kapcsolatban időről-időre elhangzott a különböző lakossági találkozókon. Ez a két ügy teljesen jogosan foglalkoztatja a kispestieket és mind a két kérdés így kezdődik: miért nem épül?
Az egyik kérdő mondat az Erkel Ferenc Általános Iskola tornatermére, a másik pedig a Kossuth téri Lidl áruházra vonatkozik.
Nos, mind a kettő hosszú történet, de megpróbálom röviden és érthetően összefoglalni. Az Erkel tornatermét régóta, immár három éve tervezi az önkormányzat megépíteni, mivel ez az egyetlen általános iskolánk, amely nem rendelkezik megfelelő méretű teremmel, csupán egy tornaszobával. A tervek a szülői közösség segítségével elkészültek, van jogerős építési engedély, és minden évben szerepel a költségvetésünkben az építésre szánt pénz. Miért nem épül mégsem? Tavaly év végén már a Kispest kft. is megbízta a testület a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárással, amit a cég mondjuk úgy “elbénázott” végül a Fidesz-LMP többségű testület úgy döntött, hogy addig, amíg a kormány és a parlament nem dönti el, hogy miként államosítja az általános iskolákat halasszuk el az építkezésről szóló döntést. Nos, augusztusban az állam eldöntötte. Félig-meddig államosít. Az épületek tulajdonjoga az azzal járó karbantartási, felújítási kötelmekkel együtt az önkormányzatoknál marad, így az a félelem, hogy más tulajdonára építenénk már nem áll fenn, hiszen miénk marad az Erkel telke, épülete is. Ezért készül a mostani testületi ülésre egy előterjesztés arról, hogy miként kezdjünk bele az építkezésbe. Bízom benne, hogy a testület el fogja fogadni a javaslatomat, ami a közbeszerzési eljárás kiírásáról és ezzel az építkezés megkezdéséről szól, pláne annak tükrében, hogy az állam kötelezővé tette a napi testnevelés bevezetését, ami az Erkelben a mostani körülmények között szinte lehetetlen. Bízom benne, hogy a kormány nem fog további forrásokat sem elvonni az önkormányzatoktól, amely megnehezíti a beruházást, hiszen az elmúlt két évben ennek mértéke megközelítette az egymilliárd forintot. Annak érdekében pedig, hogy külső forrást is be tudjunk vonni fel fogom kérni Tarnai Richárd urat a kerület parlamenti képviselőjét, hogy elődjéhez hasonlóan hozzon állami forrást ehhez a fontos beruházáshoz.
A Lidl ügye kicsit más. Ott nem mi vagyunk a beruházók, de a terület rendezése, a munkahelyek bővítés érdekében várjuk az építkezést. A mi építéshatósági irodánk még tavaly év végén -a plázastop törvény hatálybalépése előtt kiadta az építési engedélyt, amit jó magyar módra valaki megtámadott, így az nem lett jogerős a másodfokon eljáró fővárosi kormánymegbízotti hivatal pedig helyt adott a fellebbezésnek, minket kizárt az eljárásból így nem épülhet a Lidl (köszönhetően a kormányhivatalnak), mindaddig, amíg a bíróság jogerőre nem emeli az építési engedélyt. Hát itt tartunk a két ügyben.
Bár a körülmények nem kedvezőek ennek ellenére az én dolgom az, hogy a kerület érdekében mindkét ügyben elkövessek minden tőlem telhetőt azért, hogy mindkét beruházás megvalósulhasson. Ígérem ezen leszek.

© 2008-2021 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.