2023. január 30., hétfő, Martina és Gerda

Kispesti ünnepek

2011. július 12. kedd

Kispest önállósodásának 140. évfordulóját ünnepeltük a napokban. 1871-ben Kispest elszakadt Vecséstől, tehát ekkor lett Kispestből önálló kisközség. Ekkor nyerte el identitását a település, amelyet szerencsére azóta is megőrzött. Segített ebben számos olyan személyiség, aki bár magasra jutott, sosem tagadta le, hogy honnan is indult. Említhetnénk itt Puskás Öcsit, számos művészt és közszereplőt.

 

A kerület méltóképpen ünnepelt. Három új Díszpolgárt avattak a KMO-ban. Dr. Gerhardt Márta gyermekfogorvos, Kaposi Gergely kórusvezető karnagy és Nagy Tamás a Wekerlei Társaskör Egyesület elnöke személyében. Hoszszú évek munkájának elismeréseként díjaztak még pedagógusokat és átadták a Kispestért Díjakat is.

Két napos dzsembori keretében bulizhattak és szórakozhattak a kerületiek a Városünnepen. Több ezren vettek részt a Templom téren és környékén megrendezett eseményen. Fellépett többek között Szalóki Ági, Demjén Rózsi, Hevesi Tamás, a Back II Black, és egy igazi idol, SP.

Száz évvel ezelőtt, 1911. június 11-én, hosszas előkészítés, pénzgyűjtés és helyszínkeresés után  parádés ünnepség keretében avatták fel a piac mellett álló Kossuth-szobrot, ami azóta is Kispest egyik jelképe. Erről az eseményről is az elmúlt hetekben emlékeztek meg.

Az ünnepségek mellett szinte jelentéktelen eseménnyé vált a korábban lerövidített ülés miatt most szokatlanul sok napirendet tárgyaló képviselő-testület. Elfogadták a 2014-ig érvényes gazdasági programot, illetve a Kormányhivatal kérésére módosították a szeszes italt is árusító vendéglátóhelyek nyitvatartási szabályait. Az Üllői út és az Ady Endre út mindkét oldalán engedélyezték az ilyen üzletek működtetését.

Az Önkormányzat szerződést köt a Sport Nonprofit Kft-vel, amely így 7,5 millió forint támogatást kap a Katona József utcai sporttelep korszerűsítésére, valamint a skatepark átköltöztetésére. A képviselők döntöttek arról is, hogy az Önkormányzat pályázatot ír ki jegyzői állásra, ugyanis a jelenlegi jegyző nyugdíjba vonul.

Jó hír a társasházakban élőknek, hogy a szigorú önkormányzati költségvetés ellenére is összesen 15 millió forint kamatmentes kölcsönnel támogatja a nagyobb társasházak épületrészeinek halaszthatatlan felújításait.

Összességében; nem telnek eseménytelenül a nyári (néha őszi időjárású napok). Ebben a városban mindig történik valami. Amit nagyon várok, az az „Utcák terek bajnoksága”, amelyet július 23-24 között rendez meg a Kispesti Önkormányzat. Négy fős csapatok jelentkezését várják, szeretnék feléleszteni a kerületi grundfoci bajnokságok hagyományát. Én ezek miatt az ötletek miatt is szeretem Kispestet.

 

© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.