2024. június 14., péntek, Vazul

Hónaptár: Húsvéti alkotmány nyusziktól

2011. máj. 05. csütörtök

Új alkotmányt - bocsánat, alaptörvényt – hozott nekünk húsvétra a nyuszika. A fene sem kérte, a választás előtt a kutya sem ígérte. Most itt van, ennek kellene örülni. Nem is leplezi csalódottságát az állampárt sajtója, amiért a katarzis elmaradt, a közönség pedig nem tombol. Pedig új alkotmányunk van! Na, mi lesz, csepeli melós, közalkalmazott, nyugdíjas, munkanélküli - örülj már! Hiába, hálátlan népség vagyunk.

Ráadásul nem derül ki se messziről, se közelről, hogy mi a finom ebben az ajándékban. Még a tapsolók hada sem tudja közérthetően megfogalmazni, mitől jobb ez az alkotmány a réginél? Mitől lett húsvét hétfő óta jobb az élete? A válasz jobb esetben zavart csönd, rossz esetben álszent, fellengzős lózungok, kis komcsizással fűszerezve. Meg persze a Magyar Feltámadás és a Haza Pirkadata jő. Máris jobban alszunk.

Azt biztosan tudjuk, mitől rosszabb a réginél az új alkotmány. (Ezzel bővebben a XX oldalon található írásunkban foglalkozunk.) Az 500 milliós kamu kérdőívezés után még meghallgathattuk a derék pártfunkcionáriusokat, hogy miért nincs népszavazás az új alkotmányról. Mert az istenadta nép, mely korábban 300 Ft-ról tudott szavazni, az alkotmány elfogadásáról (igen-nem) képtelen lenne dönteni. Ez kérem szépen túl bonyolult kérdés az egyszerű embereknek.

Vagy inkább igazi nyuszik szavazták meg az alaptörvényt, és egy népszavazástól be vannak tojva?! Ami talán a legszégyenteljesebb - és minden igaz vallásos embernek hangosan kellene tiltakoznia ellene! - hogy az aláírás napját húsvét hétfőre, a Fidesz választási győzelmének évfordulójára időzítették.

Emlékszünk, az „átkosban” hogyan erőszakolták meg Szent István ünnepét, és tették a rákosista alkotmány ünnepévé (is)? Most húsvét lett az "orbánista" alkotmány ünnepe. Ugyanaz, pepitában. Nagyon érdekes példaképei vannak a mai hatalomnak. Egyre több mindenben.

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.