2024. június 14., péntek, Vazul

Egyharmadával növekedett az önkormányzati lakások lakbére

Lőrinc
2011. június 21. kedd Írta: XVIII.kerület

Az Önkormányzat fideszes többsége új rendeletet alkotott, melyben 33%-kal megemelte a szociális- és a krízishelyzet alapján bérbe adott lakások lakbérét. A szakbizottságok elé terjesztett rendelet-tervezet hemzsegett a jogsértésektől, koncepciótlan és fésületlen volt, s bár az ellenzéki pártok számos észrevételt és javaslatot tettek ezek kijavítására és módosítására, az illetékesek ezeknek csupán töredékét fogadták el, vagy javították ki.

A rendelet pozitív elemei már a korábbi rendeletnek is részei voltak, teljes körűen modellezve a bérlakásban élők eltérő problémáit, szociális, költség és piaci alapon meghatározva a lakbért, pályázati úton lehetőséget adva a lakáshoz jutásra a nagycsaládosoknak és a fiatal pároknak, és pályázaton kívül a bedőlt hiteleseknek és a krízis helyzetben lévőknek. Arra számítva, hogy az egyre nehezedő életkörülmények, az emelkedő közüzemi költségek miatt a rendelet a bérlők számára előnyösen változik, az ellenzéki képviselők is örültek a rendeletmódosításnak, de sajnálattal kellett tudomásul venniük, hogy a változások a lakáshoz jutás szigorításában, a szociális lakbérek emelésében, és a lakások eladásának tilalmában mutatkoztak meg.

Megkérdeztük Fehér Gábort, a Népjóléti Bizottság szocialista tagját, hogyan vélekedik az új rendeletről.
Döbbenten állunk az új önkormányzati vezetés szociális érzéketlensége előtt, hogy pont a legszegényebb, leginkább rászoruló családokat kívánja megsarcolni azáltal, hogy lakbérüket egyharmadával megnövelte. Az emelés még szakmailag is indokolatlan, meghaladja az inflációt és tovább növeli majd az Önkormányzat kintlévőségeit. A rendelet továbbra is jogszerűtlenségeket tartalmaz, ezek kiküszöbölése érdekében frakciónk jogi felülvizsgálatot fog kérni az arra illetékes kormányhivataltól. A szocialisták az önkormányzati munka során különös figyelemmel fogják kísérni a bérlők jogainak csorbítatlan érvényesülését, az előterjesztések jogszerűségét és szorgalmazzák, hogy az önkormányzat úgy nyújtson segítséget a bérlőknek esetleges hátralékaik felszámolásában, hogy az otthonuk megtartását segítse elő. Kár, hogy az új rendelet nem törekszik ezeknek a fontos értékeknek a megtartására.- nyilatkozta lapunknak a képviselő.

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.