2024. április 12., péntek, Gyula

Várakozó állásponton

Lőrinc
2011. máj. 05. csütörtök Írta: Nagy István

A Lőrinci Magazin áprilisi számában több vélemény is megjelent a Hunyadi Gimnázium és a Pitagorasz Általános Iskola Evangélikus Egyháznak történő átadásával kapcsolatban. Azóta számos esemény történt, amelyről lapunk hasábjain is beszámolunk.
Április 14-én a Hunyadi Gimnázium tornatermében megtartott szülői fórumon Bak Ferenc, az önkormányzat Humánszolgáltatási Irodájának vezetője azt mondta, hogy az iskolaátadással kapcsolatban egyeztettek minden, a közoktatási törvényben előírt szervezettel, így a Hunyadi Gimnázium iskolaszékével is, amely az átadást támogatta. Ám az Iskolaszék jelenlévő tagjai felhívták a figyelmet arra, hogy nem támogatták, pusztán tudomásul vették a döntést.

Ám időközben kiderült, hogy az Iskolaszék nem is hozhatott volna döntést, mivel a korábban megválasztott Iskolaszék mandátuma 2011. április 1-jével lejárt, valamint a vonatkozó szabályok szerint az Iskolaszéket az ülést megelőzően három nappal korábban kell összehívni. Jelen esetben ezt csak két nappal korábban tette meg az arra hivatott személy. Ennek eredményeként annak összehívása sem volt szabályszerű.

Kerület szerte terjedő hír: amennyiben az Önkormányzat nem adja át a Hunyadi Gimnáziumot az Evangélikus Egyháznak, akkor be kell zárni, mert nincs pénz a fenntartására. Ez a pletyka minden alapot nélkülöz. Olyannyira, hogy a gimnázium évente mintegy 42 millió forint nyereséget eredményez a kerületnek.

A Hunyadi Gimnázium normatív támogatása 2010-ben mintegy 139 millió forint. Az ez alapján kapott iparűzési adó több mint, 241 millió forint. Erre az összegre jön még rá a központi állami normatíva, ami 2011-ben 139 millió forint. Ugyanakkor a kerület idei költségvetésében durván 242 millió forintot fordít a Hunyadi Mátyás Gimnáziumra. Ebből kiderül, hogy a Gimnázium amennyiben pusztán a normatívákat vesszük figyelembe, akkor is mintegy 140 millió forint eredményt termel a kerületnek. Amennyiben a számokat korrigáljuk az iparűzési adó visszaosztási szabályrendszerében alkalmazott százalékokkal (jelen esetben durván 60%), abban az esetben az előző példában a Hunyadi Gimnázium 242 millió forintjának 60%-a jelenik meg, azaz 145 millió forint. Ehhez jön még a normatívaként kapott 139 millió forint, amely összesen 284 millió forintot tesz ki. Ha ebből kivonjuk az idei évben a gimnáziumra fordított összeget, akkor kiderül, hogy a Hunyadi Gimnáziumnak köszönhetően több mint 42 millió forint marad a kerület kasszájában évente.

Mindezek fényében kijelenthető, hogy amennyiben az Önkormányzat a fenntartói jogokat átadja az egyháznak, abban az esetben a kerület éves vesztesége legalább 42 millió forint lesz.

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.