2023. június 09., péntek, Félix

Détári Lajos ötven éves

Kispest
2013. április 24. szerda Írta: Csizmadia Viola

 

Ma ünnepli 50. születésnapját Détári Lajos világválogatott labdarúgó, aki a magyar nemzeti együttes eddigi utolsó gólját szerezte világbajnokságon - adja hírül az MTI.


A Döme becenévre hallgató futballista a Bp. Honvédnál kezdte profi pályafutását és a kispesti csapatban vált elismert, válogatott játékossá. A Honvédot 1984 és 1986 között úgy vezette sorozatban háromszor bajnoki címre, hogy közben ő maga mindannyiszor gólkirály lett az NB I-ben.
Ekkor érte el legnagyobb sikerét a válogatottal is, ugyanis egyik vezére volt az 1986-os - máig utolsó - vb-részvételt kiharcoló együttesnek. A vb-felkészülés során a brazilok felett a Népstadionban aratott 3-0-s siker alkalmával ő szerezte az első gólt. A mexikói eseményen aztán - meglepetésre - már a csoportkörben búcsúzott Mezey György alakulata, ugyanakkor a 2. fordulóban Kanada 2-0-s legyőzésekor Détári állította be a végeredményt, ezzel ő az utolsó magyar gólszerző a vb-k történetében. A klasszis labdarúgó összesen 61-szer öltötte magára a címeres mezt, s ezalatt 13-szor volt eredményes.
Détári 1987-ben szerződött külföldre, az Eintracht Frankfurt légiósa lett, s egyetlen ott töltött idényét emlékezetes góllal zárta le, ugyanis a Német Kupa döntőjében az ő hajrában szerzett találatával győzött a csapata. Ezt követően 18 millió német márkáért az Olimpiakosz játékosa lett, s így akkor az addigi legdrágább magyar futballista volt.
Görögországban két évet töltött, és a kupasiker mellett ugyan bajnokságot nem tudott nyerni az együttessel, de több mint 30 góljának köszönhetően nagy közönségkedvenc volt. A klub stadionjában a mai napig névre szóló széke van.
Ezt követően Olaszországban folytatta pályafutását, megfordult a Bologna, az Ancona - és egy rövid ferencvárosi kitérőt követően - a Genoa csapatában. Legnagyobb itáliai sikerét az jelentette, hogy a Bolognával negyeddöntőbe jutott az UEFA Kupában.
Karrierje végéhez közeledve Svájcba igazolt a Neuchatel Xamax gárdájához, s ott még a bajnokság egyik legjobbja volt, majd az osztrák másodosztályú St. Pölten, s végül Magyarországon a BVSC és a Dunakeszi következett.
Edzői pályáját eddig kevesebb siker övezte: 2000 óta több mint 15 csapat kispadján ült, s eddigi legnagyobb eredménye, hogy a Szombathelyi Haladást feljuttatta az élvonalba. Détári a válogatott vezetésében is megfordult, Bozsik Péter segítője volt 2006-ban, de a Máltán elszenvedett, történelmi Eb-selejtezős kudarcot követően az ő szerződését is felbontották.
Legutóbb a Ferencvárost irányította, 2011 augusztusában lett a zöld-fehérek szakmai igazgatója, s együttesével a 11. helyen végzett az NB I-ben, majd tavaly augusztusban - négy fordulót követően - felbontották a szerződését.


© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.