2023. június 09., péntek, Félix

Angyali üdvözlet a Nagy Baloghban

Kispest
2013. április 12. péntek Írta: Csizmadia Viola

Nyitrai Ferencnek Angyali üdvözlet címmel nyílt kiállítása a Nagy Balogh János Kiállítóteremben. A Ráckeve melletti Angyali-szigeten készült képek május 23-ig láthatóak.

Feledy Balázs művészeti író megnyitójában úgy fogalmazott, hogy az alkotó nem ragad le a szociológiai benyomásokat rögzítő hétköznapiságnál, hanem kiemelkedik abból egy más – nem ünnepi – dimenzióba. A valóság személyes megragadásáról van szó Nyitrai Ferenc képein, amelyek a látványnál többről szólnak, meditációra sarkallnak.

Beszélt arról, hogy a képek pontosan mutatják, a digitális technikával meghosszabbodik a fotográfiai műalkotás folyamata, amelyben az exponálás csak a kezdet.

Arra is felhívta a megnyitó közönségének figyelmét, hogy mi nem látható a képeken: nincs rajtuk város, táj, zaj, mozgás és ember sem. Részlátványok vannak az emberi kéz nyomaival, valamint csönd és mozdulatlanság. Minden túlmutat a látottakon, a szín sem csupán vizualitás, hanem a gondolat megjelenése, Nyitrai fotográfiái lélekábrázolások – fogalmazott.

 

© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.