2024. június 14., péntek, Vazul

A költészet napja Kispesten

Kispest
2013. április 12. péntek Írta: Csizmadia Viola

 

Két kispesti iskola versmondással, a Tárt Kapu Színház hagyományosan a Határ úti csomóponton, a 90 éves KMO pedig Hobo esttel ünnepelte a magyar költészet napját, amelyet József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünnepelnek Magyarországon.

A Kós Károly Általános Iskolában már kilencedik alkalommal rendeztek versmondó, vershallgató napot József Attila születésnapján. Az idei programnak Weöres Sándor 100. születésnapja adott további aktualitást. Ezért Weöres-versekre házi rajzpályázatot hirdettek, és kiállítást is rendeztek a diákok alkotásaiból. Az iskolából összesen 17 diákcsoport lépett fel verssel, játékkal és színdarabbal, de érkeztek más iskolákból is előadók és szavaltak verseket magyar költőktől.

Az Eötvös József Általános Iskola mintegy 150 tanulója délután a KöKi Terminál pláza szökőkútjánál szavalt költeményeket magyar költőktől. Az alsó tagozatos kisdiákok csoportosan, a felsősök többször egyedül adták elő a verseket, Bartha Anikó ének- és zenetanár zenei kíséretével.

A Tárt Kapu Színház Balkay László vezetésével az ilyenkor „megszokott” helyen, a Határ úti csomóponton adott zenés útravalót az utazóknak: magyar költők verseit, feldolgozásokat és saját költeményeket adtak elő. Ez volt az ötödik fellépésük az 50-es villamos végállomásánál, illetve az aluljáróban. A költészet napi performance-szal indul a művészettel gyógyító társulat idei tavaszi turnéja (a társulat tagjai főként lelki problémákkal küzdő, rehabilitáció alatt álló emberek, akiket gyógyulásukban segít az irodalom és a zene).

Hétfőn a Kozma utcai börtönben lépnek fel, április 24-én 18 órakor pedig a KMO-ban mutatják be új darabjukat, a Tavaszi szonátát. Az előadás főpróbája Angyalföldön, a József Attila Művelődési Központban lesz szakmai közönség – pszichiáterek, pszichológusok és művelődésszervezők – számára. Balkay Lászlótól megtudtuk, két fontos fesztiválfellépés előtt áll a színház. Május végén a Magyar Művek Szemléjén lépnek fel, június elején Ajkára utaznak, és az Aranydeszka Színházi Fesztiválon mutatják meg magukat.

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.