2023. június 09., péntek, Félix

Budapestről irányítják az ország összes pedagógusát

Kispest
2013. január 07. hétfő Írta: Csizmadia Viola

 

Január elsejétől Magyarország legnagyobb intézményét Marekné Pintér Aranka vezeti. Az általa irányított Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) 120 ezer pedagógus, és körülbelül 2 ezer kormánytisztviselő munkáltatója lett. Kispesten mintegy nyolcszáz pedagógus munkáját felügyelik a most megalakult központból. Az intézmény budapesti székhelyén 120 ember fog majd dolgozni, az iskolák helyi irányítását a járásokban a 198 tankerületi igazgató és az ő apparátusuk végzik.

Januártól Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Központ elnöke lett 120 ezer tanár munkaadója- írja az index.hu. A lap Marekné Pintér Arankáról tudni véli: kitűnő tanuló volt, magyar-orosz szakos, népköztársasági ösztöndíjas, de az MSZMP-be nem lépett be. Kilenc évig volt egy balatonalmádi iskola igazgatóhelyettese, de a kollégium nyári bérbeadása miatt vitába keveredett a tantestületével. Ezután lett közoktatási vezető, innen ismeri Hoffmann Rózsát. Soha nem dolgozott pártoknak, meggyőződése szerint a legtöbb megbízatását versenyben és pályázaton nyerte el. Munkatársai kemény és racionális vezetőnek ismerik, aki kitartóan küzd személyes ambícióiért is. Akik ismerik, azt mondják: túl nagy falat lesz neki a Klebelsberg Központ vezetése, amit feltehetően azért vállalt el, mert maga sem mérte fel, mire vállalkozott.

A KIK egyszemélyi felelős vezetővel felálló központi hivatal, így a 120 ezer pedagógus felett a munkáltatói jogokat Marekné gyakorolja. Feltehetően a túl nagy hatalomkoncentráció kikerülésére került bele a jogszabályokba, hogy a tankerületi vezetőket és az iskolaigazgatókat végül nem ő, hanem a miniszter nevezi ki.

Az intézmény vezetésére novemberben pályázatot írtak. Ezek elbírálásáig Marekné Pintér Aranka a KIK megbízott elnöke, aki idén májustól szeptemberig már miniszteri biztosként készítette elő az iskolák állami fenntartásba vételét.

A most 50 éves Marekné Pintér Aranka egy Veszprém megyei faluban, Városlődön született. Ahogy az Indexnek elmondta: mindig is tanár szeretett volna lenni, de a személyisége olyan, hogy már nagyon korán különböző vezető szerepekben találta magát. A főiskolán is ő volt a tanulmányi felelős.

Fotó: Kovács Tamás (MTI)

 

© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.