2024. február 29., csütörtök,

Budapest Szenior Fesztivál a KMO-ban

Kispest
2012. december 03. hétfő Írta: Csizmadia Viola

Immár hatodik alkalommal hirdette meg a KMO Ki mit tud? 50 éven felülieknek rendezvényét, nem csak kispestieknek. A két előválogató után a legjobbak, advent első vasárnapján megtartott versenyére 27 produkció jutott be. Akár a verseny mottója is lehetne Karinthy verssora, „Hogy itt vagyok már és még itt vagyok, S tanuskodom a napról, hogy ragyog...”, hiszen az idős kor eljövetelével, szerencsés esetben nem szűnik meg az aktív élet.

Hangos ováció, bekiabálás, kitartó taps jelzi a színpadon lévőknek: igen, tetszett a produkció. Pedig az idősek kritikusak ám, egymással mindenképpen. Még ha nem úgy mozdul a kéz, a láb, vagy olykor hamiskásabban szól egy-egy hang, a lelkesedés, a tenni akarás, a „megmutatni vágyás”, szinte mindenkiből kihozza a legjobbat.

A szakmai zsűri, Szilágyiné Katona Olga balettmester, táncpedagógus és Máder László zenei szerkesztő is bizony jócskán talált magának kedvére valót a produkciók között.

A KMO igazgatója, Gábor Ilona szerint a résztvevők egy részének már az is nagy izgalom, és talán gyermekkori álmok válnak valóra azzal, hogy színpadra lépnek. Egy-egy produkció előkészítése, begyakorlása,a kellékek, a ruhák összeválogatása, bizony sok-sok hét, esetleg hónap munkája, de mindenképpen megéri, hiszen hasznosan és aktívan telik az idő, nem beszélve arról, hogy a végeredményben nem csak az előadók, hanem mások is örömüket lelik.

Gábor Ilona elmondta: évről-évre egyre többen jelentkeznek, a verseny színvonala pedig mindig magasabb, ezért is kellett már az idén két előválogatót is tartani. A verseny után Kispestről senki nem ment el üres kézzel, teszi hozzá, hiszen mindenki kapott valamilyen ajándékot. A csoportok tortát, a legjobbak vésett kupát, de a művelődési ház elkövetkező rendezvényeire, előadásaira is kaptak belépőket a résztvevők.

Az idei Ki mit tud? legidősebb résztvevője a 85 esztendős Marosné Hervei Alíz, aki, mint elmondta fiatal korában soha nem énekelt szólót, hiszen 27 évig a Szegedi Színházban, majd a Petőfi Színház kórusában énekelt, és az Operettből ment nyugdíjba. Alíz néninek nem idegen a színpad, hiszen a legnagyobbakkal, Latabárral és Honthy Hannával is énekelt közös produkcióban.

 

Kispesti helyezettek: szóló éneklésben második lett Bartalosné Fekete Éva, tánc kategóriában negyedik Borbás István és Borbás Istvánné és vers- és prózamondásban első Bartalosné Fekete Éva, második Zsigmondné Miklós Ilona.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.