2023. június 09., péntek, Félix

Adventi fények Kispesten

Kispest
2012. november 27. kedd Írta: Csizmadia Viola

 

Ünnepváró díszfénybe öltözött a város, a Templom, a Városház, a Kossuth és a Kós tér. A díszkivilágítás fényeinek felkapcsolása lampionos felvonulással kezdődött, amelyen csaknem hétszáz kispesti vett részt. A hagyományos adventi vásár és a Mikulásház új helyére, a Kispesti Centrummal szembeni területre költözött. Az ünnepélyes fénygyújtás a Templom téren kezdődött, ahol Payr Henrik és tanítványai várták térzenével a vendégeket. Az eseményen részt vett Harkai Ferenc Csaba, a Kispest Központi Református Egyházközség lelkipásztora, ünnepi köszöntőt mondott Gajda Péter polgármester és Hegedűs László pápai káplán.

A polgármester arról beszélt, hogy Kispesten immár negyedik alkalommal hagyományosan a Templom téren kezdődik az adventi időszak, és az is hagyomány, hogy a kerület díszvilágítását közösen itt, a 2006-ban megújult téren kapcsolják fel. Gajda Péter elmondta, idén meglepetéssel is készült az önkormányzat: bizonyítva, hogy Kispest egy sportos és az egészségre odafigyelő kerület, korcsolyapályát nyit az adventi vásár mellett. Azt kívánta a kispestieknek, hogy az ünnepi időszakban minél több időt töltsenek együtt szeretteikkel, és próbálják meg elfelejteni az év folyamán felgyűlt gondokat. Beszéde végén gyerekekkel együtt kapcsolta be Kispest díszfényeit.

Hegedűs László pápai káplán köszöntőjében, a Szentírásból, Ézsaiás próféta könyvéből idézett. Beszélt az advent fontosságáról, majd imájában áldott felkészülést és karácsonyi ünnepeket kívánt mindenkinek.

A beszédek után a mintegy 700 kispesti zeneszó mellett vonult át a Báthory és a Kisfaludy utca közötti területre, ahol megnyílt az idei adventi vásár. A bódék mellett kialakított mintegy 300 négyzetméteres műanyag borítású műjégpályát Bea Ice Dance Team tagjainak jégtáncbemutatója avatta fel. A pályát délelőtt ingyen használhatják az iskolások, délután 3 órától pedig 300 forintért korcsolyázhatnak rajta a kispestiek. A Báthory utca felé eső részen mini vidámpark nyílt óriáskerékkel, körhintával és dodzsemmel. A vásár a koripálya és vidámpark január 5-ig várja a kispestieket.

Az ünnepi fényeket idén is négy kispesti téren szerelték fel. A Templom tér díszítése a Közpark Kft.-t dicséri: a télire letakart szökőkút fényfüzérré változott, a lámpatesteken üstökös és hópihe motívumú fények vannak, fehéren világító füzér borítja a fák törzsét és a vastagabb ágakat. A Kós Károly téren a teret övező kandeláberekre tettek lámpás motívumot. A Városház téri kandelábereket és az órát üstökös motívumok díszítik, a platánok dekoratív fényfüzért kaptak. A Kossuth téri lámpaoszlopokat csillagos fenyő és jégkristályos függöny motívum, a fákat fényfüzér díszíti. A Kós, a Városház és a Kossuth terek díszvilágítását a próbaüzem után december 2-án kapcsolják be véglegesen; a tervek szerint január elejéig világítanak a kispesti díszfények.© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.