2023. június 09., péntek, Félix

Éjszakai „fapad” kispesti hajléktalanoknak

Kispest
2012. november 20. kedd Írta: Csizmadia Viola

 

Egy szakácsokból verbuválódott baráti társaságnak, a Lélek Kutyáinak köszönhetően csaknem ezer tál meleg étel fogyott el november közepén a Budapesti Vöröskereszt három fővárosi szociális intézményében, így a kispesti Ady Endre úti nappali melegedőben és „fapadon” is, ahol extra vacsorával várták a fedél nélkülieket a „hajléktalanok éjszakáján”. Ma már nincs abban semmi meglepő, hogy egy-egy ilyen eseményen nem csak a hajléktalanok, hanem a szegények is megjelennek, sőt a tapasztalatok szerint egyre többen lesznek.

Napi gondokkal küzdenek a hajléktalanok ellátásában résztvevők. Egyre kevesebb adományból, csökkenő, vagy bizonytalan támogatásból kénytelenek gazdálkodni. Az ellátó intézmények is egyre rosszabb műszaki állapotban vannak, a meleg vízre, a fűtésre fordított költségek pedig elviszik a fenntartásra szánt keret legnagyobb részét. Komoly fejtörést okoz a napi tisztító- és mosószerek vásárlása. A tél pedig nem vár, napközben sincs már 5-10 foknál melegebb.

November elsejétől a Budapesti Vöröskereszt kispesti telephelyén úgynevezett alacsony küszöbű „fapados szálló” működik, ami azt jelenti, hogy 18 órától reggel 8 óráig 18 hajléktalan kap ellátást, szállást, de napközben nappali melegedőt működtetnek, ételt és ruhaneműt osztanak, és nem csak a hajléktalanoknak.

A kispesti intézmény több szempontból speciális, mert az itt megfordulók mentálisan, pszichésen sincsenek túl jól állapotban, így nem alkalmasak arra, hogy a főváros bármely nagyobb szállójába elhelyezzék őket. Sokan egyéni és külön odafigyelést igényelnek, sebekkel, betegségekkel küzdenek. Az intézmény napi működéséhez pedig égetően szükség volna tisztító- és mosószerre, mosógépre, mindenféle ruhaneműre. A „világ minden zokniját, alsónadrágját, trikóját el tudnák használni”, de sajnos szűkében vannak egyéb ruhaneműkből, cipőkből, takaróból, tisztítószerből, mosószerből is. Ezért is kérik, hogy ha bárki kidobná elhasznált, ám de működőképes mosógépét, vigye inkább hozzájuk.

A Vöröskereszt gazdasági és szakmai okok miatt összevonta három intézményét a fővárosban. Közös szakmai felügyelet alá került a VIII. kerületi Nappali Szociális Központ, a X. Bihari úti Nappali Melegedő és a XIX. kerületi Nappali Melegedő – tudtuk meg Mihály Bulcsútól, aki a három ellátóhelyet szakmailag felügyeli és munkájukat összefogja. Az átszervezéstől a szakemberek azt várják, hogy javul az ellátás színvonala, és a Kispesten megjelenő hajléktalanok sem rekednek meg itt.

Mihály Bulcsú szerint egyre több az ellátandó feladat. Ilyen például az is, hogy az utóbbi időben az ÁNTSZ-nél megszűnt a fertőtlenítés, amelyet a szállókon kéne elvégezni, de erre az intézmények sem szerrel, sem eszközzel, de az azt elvégző személyzettel sincsenek felkészülve.

A kispesti önkormányzat erőn felül vesz részt az ellátás támogatásában, kiváló stratégiai partner – mondja Mihály Bulcsú, aki Vinczek György szociális ügyekért felelős alpolgármesterrel egyetért abban, hogy mivel a környéken sehol sincs éjszakai szállás, ezért volt fontos, hogy Kispesten legyen egy hely, ahol melegben éjszakázhatnak a kispesti fedél nélkülieknek.

© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.