2023. június 09., péntek, Félix

Élénk érdeklődés a Civil fórumon

Kispest
2012. november 14. szerda Írta: Csizmadia Viola

 

Már javában zajlik a kispesti járási hivatal kialakítása, amely 2013. január 1-től kezdi meg működését a kerületben. Érdemi munka ugyan még nem folyik, de már csaknem 7 millió forintjába került az átalakítás a kispestieknek – többek között erről is beszélt Gajda Péter polgármester azon a civil fórumon, amelyet a napokban tartottak a Tudásházban.

A jövő évi költségvetésről, Kispestet érintő fejlesztésekről, a kialakuló járásokról, az iskolák államosításáról, az uniós támogatású beruházásokról és a pályázati lehetőségekről is szó esett többek között azon a hosszú, csaknem két és fél órás civil fórumon, amelyen először Gajda Péter foglalta össze azokat a dolgokat, amelyek mostanában foglalkoztatják a város vezetőit és a kerületben élőket.

Olyan változások mennek végbe, amelyek nem biztos, hogy jó irányba terelik az önkormányzatot – jelentette ki Gajda Péter, aki bízik abban, hogy az önkormányzat a megszokott szolgáltatásokat a jövőben is biztosítani tudja annak ellenére, hogy a jövő évi költségvetésben komoly forráskivonással számolnak. Az állam nem csak a feladatok elvonásával arányosan csökkenti a kerületeknek juttatott forrásokat, hanem annál sokkal többet von el majd az önkormányzatoktól, a tervek szerint összesen 1000 milliárd forintot. Ez Kispesten azt jelenti, hogy a korábbi 11 milliárd forintról 7 milliárdra apad a költségvetés főösszege.

Gajda Péter a főváros életében hagyományosan nem létező járások kialakításával kapcsolatban a járási hivatalok erőszakos létrehozását értelmetlennek nevezte, mert azok olyan feladatokat vesznek át, amelyeket az önkormányzatok eddig jól elláttak. A várhatóan ugyancsak sokba kerülő hivatalok 2013. január 1-től jönnek létre, és a jelenleg jegyzői hatáskörbe tartozó államigazgatási feladatok egy részét látják majd el. A járások kialakításával egy időben a települési önkormányzatok mindazon vagyona, amelyek a jogszabály által meghatározott, és az új hivatalhoz kerülő államigazgatási feladatok ellátását biztosítják, a feladat ellátásának időtartamára a Magyar Állam ingyenes használatába kerülnek. Még meg sem kezdték munkájukat, de már mintegy 7 milliót költött a kerület a hivatal épületében létrejövő járási irodák kialakítására tette hozzá.

Az iskolák államosításáról elmondta: nagy a bizonytalanság, hiszen az „öszvér megoldás” szerint a közoktatás szakmai felügyeletét az állam vállalta magára, az intézmények fenntartása, működtetése, karbantartása, a technikai dolgozók bérének biztosítása viszont továbbra is az önkormányzat feladata marad. Kispest eddig is a költségvetés csaknem 40 százalékát költötte intézményeinek fenntartására, ezért aggodalomra ad okot, hogy ma még nem tudni, hogy ez valójában mibe kerül 2013-tól, és jövőre, a források elosztásánál az önkormányzat mennyi pénzzel gazdálkodik majd.

A gondok mellett a polgármester beszélt néhány fejlesztésről is. A térfigyelő rendszer bővítéséről elmondta: a program jelenleg 33 kamerával működik a kerület legfontosabb pontjain, évente mintegy 30 millió forintot fordít rá az önkormányzat. Idén tovább bővül a hálózat: újabb 23 kamerát szerelnek fel.

Fontosnak nevezte a Városi Kertek Közhasznú Egyesülettel közösen tavasszal létrehozott első közösségi kertet, amely közösségteremtő és példaértékű. Az önkormányzat már tervezi a folytatást: a második kispesti közösségi kert az Arany János utcában, a Forrásház mögötti területen épülhet meg jövőre.

Nem volt egyszerű, de a szakemberek kitartó munkájának köszönhetően mégis megnyílt a Forrásház komplex gondozási központ. A 450 millió forintos európai uniós forrásból kialakított intézmény azoknak a Kispesten élő embereknek nyújt segítséget, akik a társadalmi változásokból adódó szociális vagy pszichés problémákkal küzdenek. A tervek szerint az intézményben zajló szakmai munka lehetőséget ad majd arra, hogy a szolgáltatást igénybe vevőket visszavezesse a teljes életbe, a munka világába.

Kitért a polgármester a közeljövőben megvalósuló nyertes európai uniós pályázatokra is: a

Csillagfény Bölcsőde 150 milliós támogatással újulhat meg és bővülhet. A tervek szerint újabb 25 kisgyermek bölcsődei ellátására lesz lehetőség, így már 125 kispesti apróság nappali foglalkoztatását biztosíthatja az intézmény.

Gajda Péter kitért arra, hogy a napokban kezdődtek meg a munkálatok, amelynek nyomán Kispesti Uszoda energetikai rendszere mintegy 70 millió forint támogatásból újulhat meg. Mintegy 80 napkollektort szerelnek fel a létesítmény tetejére: a berendezések a medence vizét fogják fűteni. A számítások szerint ezzel csökken az uszoda energiafelhasználása és szén-dioxid kibocsátása: a megújuló energiaforrás kevésbé terheli majd a környezetet.

Kérdésekre válaszolva a polgármester gyalázatosnak nevezte, hogy képviselői ötletre tavaly megszűnt a Kispest újság. Hozzátette, az önkormányzat szeretné teljesíteni a lakosság tájékoztatásával kapcsolatos kötelezettségét.

A fórumon a hajléktalanokkal kapcsolatban Vinczek György alpolgármester elmondta, az önkormányzat feladata, hogy megszervezze a nappali ellátást, ezt szerződéses alapon a Vöröskereszt látja el: nappali melegedőt működtet Kispesten. November 1-jétől már üzemel a „fapados” éjszakai szállás is a karitatív szervezet kerületi székhelyén, a Báthory utcában: mintegy 40 közterületen élő embernek nyújt segítséget. Éjszakai szállást működtet a Misszió Alapítvány is: itt szintén mintegy 40 embernek nyújtanak éjjeli menedéket a télen.© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.