2023. június 09., péntek, Félix

"Nekem ez egy szolgálat..."

Kispest
2012. október 16. kedd Írta: Csizmadia Viola

 

Egy órával korábban érkezett  a kispesti Mihály-napi Búcsúba Mészáros János Elek, a 2012-es Csillag Születik tehetségkutató verseny győztese. A negyvenes éveinek elején járó agrármérnök számos sikeres dal- és énekversenyt tudhat már maga mögött.

Komótosan, mackósan ballag, nem siet, nem „pörög”, hangjából, mozdulataiból a színpadon is a nyugalom árad. „Másságával” mégis meghódította a hazai, és most a helyi közönséget. A kispestiek hangos ovációval köszöntötték, majd együtt dúdolták vele a népszerű dallamokat a János vitézből, a Bob hercegből, és némán hallgatják őt, amikor Erkel Hunyadi Lászlójából a híres áriát énekelte.

Picit fáradtnak látom.

Igen, jól látja. Hajnalban 2-3 órakor feküdtem le, mert most fejeztük be a Karácsonyi CD-m felvételeinek munkálatait, ami az első albumom is. Kicsit el vagyok még pilledve, de most már majd csak magamhoz térek.

Ezek szerint a karácsonyra már ajándékozhatunk Mészáros János Elek CD-t? Milyen dalok kerültek a lemezre?

Úgy szeretném, ha már novemberben kikerülne az üzletekbe. Mivel engem korábban is nagyon zavart, hogy ünnepek előtt a bevásárlóközpontokban nem lehetett mást csak az angol-száz karácsonyi dalokat hallani, úgy gondoltam, hogy legyen végre egy olyan album, amelyben tradicionális magyar református és katolikus énekek szólnak templomi orgonakísérettel. Ennek a meghittségét semmi mással nem lehet pótolni. Így született az ötlet, hogy a dunakeszi Szent Mihály templomban készüljenek a felvételek.

Korábban azt tervezte, hogy nem szakít civil életével és munka mellett vállalja majd a fellépéseket. Sikerül összehangolni a munkát és a rivaldafényt?

Visszamentem dolgozni a Székesfehérvári Földhivatalba, igaz, hogy csak négy órában, mert rá kellett jöjjek, hogy a két dolgot képtelenség egyszerre csinálni. Nagyon sok fellépésem van, szinte minden hétvégén, de sokszor estenként is. Beláttam, hogy kormánytisztviselő lehet bárki, de talán azzal nagyobb örömet tudok szerezni másoknak, ha énekelek. Így azt teszem, amire most nagyobb szükség van. Nekem ez egy szolgálat, mert próbálok magyar nyelven nem csak a fülnek, hanem a szívnek is énekelni.

Korábban aktívan gazdálkodott. Jut ideje most is erre? Milyen volt a szüret?

Őseim földművesek, boruk „szőllejük” mindig volt. A birtok 1740, nyolc generáció óta a családé. Most sajnos erre is kevesebb idő marad. Az szüreten már szerencsésen túl vagyunk. Mennyiségre kevesebb, ám minőségre jó évet zárunk. Hogy valójában milyen lesz az idei bor, az majd csak a „forrás” és a letisztulás után derül ki. Nekem fehér borom van. Száraz jellegűek, bár a tramini, a rizlingszilváni olykor félédesre sikerül. Nem szoktam irányított erjesztéssel befolyásolni a bort, hanem rábízom a természetre, ahogy kiforrja magát, olyan lesz.

Szeptemberben Szenes Iván Művészeti Díjat kapott.

Nagy megtiszteltetés ez nekem, mert szeretem Szenes Iván dalait. A Csillag Születik döntőjében a Művészhimnusszal indultam, és nyertem. De több versenyen énekeltem Szenes Iván édesapjának, Szenes Andornak a szövegeit is. Ámulatba ejt az a gazdagság, ami ebben a majd kétezres életművében megtalálható. Most úgy tűnik, hogy ezekből tavaszra lesz egy Szenes Iván lemez. Olyan dalokat válogatok, szedegetek elő, amelyeket nem nagyon énekelnek, vagy már elfelejtettek, de nagyon szépek. Hogy mit szeretek Szenesben? Azok a szövegek, amelyeket ő írt, számomra fontosak. Meg se tudnám tanulni, ha a mondanivaló nem érintene meg engem.

Ön egy csendes, visszahúzódó ember, hogyan tud ehhez a pörgős, izgatott világhoz alkalmazkodni? Sohasem jön ki a sodrából?

Az erő a nyugalomban rejlik. Az ember saját magának azzal segít, ha igyekszik megőrizni a nyugalmát. Sokan nem is értették a verseny során, hogy miért nem hangoskodok, „ugrálok örömömben”, miért nem izgulok úgy, ahogy azt elvárták volna. Azt gondolom, rám éppen azért szavaztak olyan sokan, mert ilyen vagyok, más, mint a többiek.

© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.