2023. június 09., péntek, Félix

Durva támadás érte az önkormányzatiságot

Kispest
2012. október 12. péntek Írta: Csizmadia Viola

 

Kispesti Nyugdíjasok és Mozgássérültek Klubjának tagjai minden évben többször meghívják kötetlen beszélgetésre a város első emberét, Gajda Péter polgármestert. Ezeken a találkozókon a polgármester beszámol az elmúlt időszak eseményeiről és a kerületet érintő változásokról.

A polgármester először az államigazgatás átalakításáról beszélt. Elmondta, hogy átszervezéssel újabb felesleges hivatalok alakulnak, olyanok mint például a járások. Ez az új államigazgatási szint egyszerűen csak átveszi azokat a feladatokat, amelyeket korábban a polgármesteri hivatal végzett. Ez az új forma szinte biztos, hogy nem lesz se jobb, se hatékonyabb, viszont sokkal többe fog kerülni. Még nem is működnek, de már 6 millió forintjába került az önkormányzatnak, ha tetszik a kispestieknek az átalakulás, hiszen az irodákat már elkezdték kialakítani, felszerelni. Ami talán a legfurcsább lesz, hogy az új hivatal irodái is a Városháza épületében lesznek.

Gajda Péter nem hagyhattam szó nélkül a közoktatás átszervezését sem. Húsba vágónak nevezte az oktatást érintő változásokat, amelyek érintik az önkormányzatokat. Az iskolákat, a pedagógusokkal együtt államosítják ugyan, amelyeket szakmailag egy újabb „vízfej”, egy állami hatóság, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ irányítja majd, ám az épületek fenntartása, karbantartása, felújítása és az ezzel járó feladatok mind-mind az önkormányzatnál maradnak. Aggodalmát fejezte ki a most még önkormányzati működtetésű tíz általános, valamint egy középiskola szakmai sorsáért, de nem látja biztosítva az ott dolgozó pedagógusok egzisztenciáját sem. Félő, hogy az átállás a bérek csökkenését is hozza.

Őszintén beszélt a kerület gazdálkodásának nehézségeiről is a polgármester. Az állam a feladatelvonással egy időben forrásokat is elvesz, mégpedig többet, mint amennyi a feladatokhoz tartoztak. Elég ha csak arra gondolunk, hogy ezentúl az eddig teljes egészében az önkormányzatoknál maradó gépjárműadó 40 százalékát vonja el az állam, míg a személyi jövedelemadóból, amely bevételből eddig 8 százalékot kaptak a települések, a jövőben viszont semmit. A kerületi költségvetés főösszege 11 milliárdról 7 milliárdra csökken, így bizony nehéz év elé néz az önkormányzat. Úgy kell dolgozni, hogy a szűkös keret ellenére is a legmagasabb szinten lássa el a vállalt és a kötelező feladatokat. Nem túlzás: a mostanihoz hasonló durva támadás az elmúlt húsz évben nem érte az önkormányzatiságot - mondta.

A sok rossz után azért tudott néhány jó hírt is mondani. Európai uniós forrásból bölcsőde felújítására 150 millió forintot, a Kispesti Uszoda fejlesztésére pedig 70 milliót nyert az önkormányzat, a kispestiek legnagyobb örömére pedig végre eltűnt a daru a Kossuth térről.

Az idősek élénk érdeklődéssel hallgattak és kérdeztek.

A polgármester egy felvetésre elmondta: az Üllői úton, a Báthory és a Kisfaludy utca közötti területre tervezett Lidl áruház sorsa még bizonytalan annak ellenére, hogy a területet 2010 elején több mint 600 millió forintért értékesítette a kerület (az összeget a kerület fejlesztésére fordította az önkormányzat). A Lidl egyedi, a városközponthoz illő épülettervet nyújtott be, az önkormányzat kiadta az építési engedélyt, amit valaki megtámadott, és így a másodfokon eljáró Fővárosi Kormányhivatal nem engedélyezte az építkezés megkezdését. Közbejött, hogy a parlament 2011-ben elfogadta a plázastopot is, azaz 2014 végéig megtiltotta a 300 m² feletti kiskereskedelmi beruházást. Sajnos évekbe telhet, míg megépül a régen várt áruház.

Sokan kérdeztek az Ady Endre úttal kapcsolatosan, hiszen már a 2009-es és a 2010-es fővárosi költségvetésbe is megvolt az út felújításának fedezete, ám az út egyre rosszabb állapotban van. Kispest 2010 óta levelez a fővárossal a munka elindulásáról, a legújabb ígéret szerint két ütemben történhet a felújítás: először 2013-ban a Hatás út és Templom tér közötti szakasz kerülhet sorra.

Végezetül megnyugtatta az időseket és ígéretet tett arra, hogy az önkormányzatnak továbbra is fontosak, semmi sem veszélyeztetheti az kerületi idős gondozás intézményeit és szolgáltatásait.

© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.