2024. február 29., csütörtök,

Akadálymentes ügyintézés a Városházán

Kispest
2012. július 21. szombat Írta: Csizmadia Viola

 

Befejeződött a Kispesti Városháza teljes akadálymentesítése, így mától hivatalosan is segítők és akadályok nélkül intézhetik ügyeiket a kerekes székkel,a  babakocsival érkezők, a vakok és gyengén látók - mondta Gajda Péter polgármester azon a projektzáró ünnepségen, amelyen felelevenítette: a Városháza uniós pályázati támogatással megvalósult akadálymentesítési programja volt 2010 óta az első az ebben a ciklusban nyert és megvalósult önkormányzat fejlesztési program.

A teljes, építészeti és infokommunikációs akadálymentesítést csaknem 14 millió forintból végeztette el az önkormányzat. A kerekes székkel vagy babakocsival érkezők egy kevésbé meredek feljárón is megközelíthetik a Városházát. A látásukban korlátozott embereket a burkolatra festetett vezető sáv segíti, hogy a főbejárathoz jussanak. A kapu kisebb nyomásra, önműködően nyílik és zárul. A recepciós pultot úgy építették át, hogy egyik részén a kerekesszékkel érkező ügyfél számára is elérhető legyen. A földszinten akadálymentes mosdót is kialakítottak.

Az ügyfeleket jól olvasható, jelzésekkel, ikonokkal ellátott speciális táblák tájékoztatják. Az ügyfélfogadó helyiségeket átépítették – az irodák neveit Braille-írásal is feltüntették –, szélesítették az ajtókereteket, külön egyablakos ügyfélfogadót is létrehoztak, ahol úgy helyezték el a székeket, asztalokat és az egyéb berendezési tárgyakat, hogy a kerekes székkel közlekedők is jól tudják használni. A látás- és hallássérült emberek számára speciális technikai eszközöket építettek be. A pályázati pénzből a honlapot is akadálymentesítették. A megújult honlapon külön akadálymentes alkalmazást lehet bekapcsolni, amelyet a gyengén látók használhatnak, illetve megtalálható a hivatal, illetve az oda vezető út hangos térképe is mp3 hangfájlokban.

A polgármester beszélt két, aktuális EU-s pályázatról is. Az egyik a Csillagfény Bölcsőde felújítását és bővítését tartalmazza 150 millió forint támogatással, a másik az uszoda korszerűsítéséről szól, erre 70 millió forintot nyert a kerület.

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.