2024. április 12., péntek, Gyula

Bemutatkozó látogatáson a testvérváros új polgármestere

Kispest
2012. máj. 09. szerda Írta: Csizmadia Viola

 

Kispest bolgár testvérvárosának a delegációját fogadta ma Gajda Péter: Smolyan új polgármesterével megállapodtak a diákcsereprogram folytatásában. A megbeszélésen Vinczek György és dr. Kovács Bence alpolgármesterek, dr. Kiss Anna aljegyző és Szilágyi István, a diákcsereprogram koordinátora is részt vett – írja laptársunk a kispest.hu.

A bolgár küldöttséget vezető, tavaly ősszel megválasztott polgármester, Nikolay Melemov első ízben járt Kispesten. A bemutatkozó látogatáson sor került a két város között 8 évvel ezelőtt létesített testvérvárosi kapcsolat eddigi eredményeinek áttekintésére, valamint új, a jövőbe mutató tervek megfogalmazására. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy az eddig is sikeresen működő csereüdültetési és kulturális programok mellett a két település erősíteni kívánja az együttműködését az uniós projektek, valamint sport és gazdaság területén is, különös tekintettel a futballra és a közös uniós pályázatok elkészítésére.

A találkozó végén Nikolay Melemov, aki fél éve vezeti Smolyant, a gyerekek csereüdültetését nevezte a legfontosabb momentumnak a két testvérváros kapcsolatában. Elmondta, mindent megtesz azért, az együttműködési lehetőségeket minél jobban kiszélesítsék.

Kispest polgármestere is a kapcsolattartás legfontosabb elemének tartja a csereüdültetési programot, amelynek keretében összesen már több mint ezer gyerek utazhatott Kispestről a különböző külföldi testvértelepülésekre, és az ezekből érkező diákok is megismerkedhettek Magyarországgal, Budapesttel és a kerülettel. Smolyan kapcsán Gajda Péter elmondta, abban állapodtak meg a testvérváros új polgármesterével, hogy a mindkét fél számára fontos programokat – a kimaradás ellenére – folytatják, így akár már az ősszel, vagy a jövő év elején újra utazhatnak kispesti diákok Bulgáriába, és bolgár gyerekek is jöhetnek Kispestre.

Kispest és Smolyan 2004 novemberében írta alá a testvérvárosi szerződést. A két település kulturális, gazdasági, sport és európai uniós területeken tervezett együttműködést. A diákcsere programban 2005 és 2009 között 127 bolgár, valamint és 125 magyar diák és kísérő pedagógus vett részt. A további programok anyagi lehetőségek hiánya miatt hiúsultak meg. Sikeresek voltak a két település katasztrófavédelmi vezetői által szervezett programok is: 2006 és 2009 között 7-7 tanuló utazhatott egymás városába katasztrófavédelmi ifjúsági versenyre.

 

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.