2023. június 05., hétfő, Fatime és Fatima

Egy Mosoly-Rend Lovag Kispesten

Kispest
2012. április 12. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

 

Már napokkal a koncert előtt minden jegy elkelt Halász Judit Apa, figyelj rám! című koncertjére. Akik most lemaradtak, azok se búslakodjanak, mert a KMO munkatársai ígérik, hogy ősszel újra lesz koncert! A Halász Juditot a gyerekek már a nyolcvanas években, Magyarországon elsőként, megválasztották a lengyel gyerekek által alapított Mosoly-Rend Lovagjának. Azóta is se szeri se száma azoknak a daloknak, amelyeket gyerekek tízezrei dúdolnak, énekelnek nap mint nap.

A Kossuth-, Jászai Mari-, Páger-, Bilicsi-, Ajtay-, valamint Erzsébet díjjal kitüntetett, a Magyar Köztársaság Tiszti keresztjével jutalmazott Érdemes Művész színházi szerepei mellett évtizedek óta töretlen lelkesedéssel és szűnni nem akaró energiával végzi küldetését: generációkat ismertet meg a magyar költészet remekeivel és szórakoztatva tanítja a gyerekeket.

Halász Judit még a koncert előtt válaszolt kérdéseinkre.

 

Honnan ez a sok-sok energia?

 

Az Isten tudja! Talán a génekből! De leginkább abból, hogy bárhová is megyek, mindig, mindenhol szeretettel fogadnak. A szeretetből pedig sok energiát nyerhet az ember. Tegnap volt a Színházak éjszakája, ahol egész nap talpon voltam, hajnali egy körül kerültem ágyba, de még akkor sem tudtam elaludni, járt az agyam, nem sokat pihentem. De ma itt vagyok, mert a kispestiek szeretettel hívtak és vártak.

 

Szinte hazajár Kispestre!

 

Évente egyszer biztosan eljövök ide a Kispesti Munkásotthonba. Az elmúlt években végigkísértem, hogyan újul, szépül, változik a művelődési ház. Látványos és elismerést érdemlő volt a fejlődés.

 

Utolsó lemezének Apa, figyelj rám! a címe. Miért készültek a nagymamák, a testvérek után az apukákról, apáknak is dalok?

 

Bár a családok motorja mindig az édesanya, hiszen ők szervezik a család életét, az apukák gyakran inkább a háttérbe húzódnak. Mégis azt tapasztalom, hogy szívesen vesznek részt mindenben, ezért is kell őket megszólítani. Az apukák manapság sokat dolgoznak, későn érnek haza, de az apával jókat lehet játszani, mókázni. Azért a lemezen ott van az apaság minden öröme, bánata, nehézsége.

 

Miben más ez a lemez, mint a többi?

 

Talán a legfontosabb, hogy nagyon maira sikeredett a zenék hangzása, a mai fülnek jobban tetszőek a dallamok. Az új dalok szerzői között Bródy János mellett pedig két nagyszerű költőnő is szerepel: Tóth Krisztina és Szabó T. Anna.

 

Generációk nőttek fel dalain. A nézőtéren is családokat látni, nagyszülőket, szülőket, unokákat.

 

Igen, azt tapasztalom, hogy akik annak idején jártak a koncertjeimre, ma már elhozzák gyerekeiket, unokáikat. Ezért is állítom úgy össze a koncertek műsorát, hogy az új dalok mellett ott legyenek a régiek is. Nincsen koncert például a Micimackó, a Csiribiri, Mákosrétes, Helikoffer, vagy a Boldog születésnapot! nélkül. Koncertjeim ma már nem kizárólag a gyerekekhez, sokkal inkább a családokhoz szólnak.

 

 

© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.