2023. június 02., péntek, Kármen és Anita

Bemutatjuk: Török Aliz

Kispest
2011. december 12. hétfő Írta: Nagy István

Biológia-testnevelő és gyógytestnevelő tanár, Kispest kertvárosában él családjával két kamasz focista fiút nevelnek a párjával. Tanít a Kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban és az Eötvös Általános Iskolában. Tanulmányait az ELTE biológia-testnevelő szakán kezdte és elvégezte a Semmelweis Egyetem gyógytestnevelő szakát is. Jelenleg ismét iskolapadban ül, a Debreceni Egyetem biológia mesterképzés szakán tanul. Elnöke a Zöld Ágacska Óvoda Alapítványának és lelkes tagja a kispesti véradóknak.

- Testnevelőtanárként a lételeme a mozgás, mikor kezdett el komolyabban foglalkozni a sporttal?

6 éves koromban kezdtem sportolni. A Fradiba vittek le a szüleim szertornázni. 18 éves koromig versenyeztem ebben a sportágban. Most is rendszeresen sportolok, ultimate frizbizem versenyszerűen és büszke vagyok rá, hogy ősszel lefutottam életem első félmaratonját.

- Szeptember végén indult a kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban "Négy évszaknyi egészség"címmel, egy az egészséges táplálkozást és a rendszeres testmozgást középpontba állító,szemléletformáló programsorozat, amelynek Ön a szakmai vezetője. Miért tarja fontosnak ezt a programot?

Az elnyert pályázattal számtalan lehetőséget tudunk kínálni a gimnázium diákjai számára az egészséges életmód népszerűsítésére. Olyan előadásokon, sportrendezvényeken vehetnek és vehettek részt eddig és ezután is diákjaink ingyenesen, amelyeket igényeikre fókuszálva szerveztünk és szervezünk számukra. (Pl. felvilágosító-szemléletformáló előadások, bemutató és  mozgásos sportórák, kirándulások, kerékpártúrák, korcsolya- és uszodadélutánok.)

Programsorozatunk nem titkolt célja az évszakokhoz kapcsolódó egészségmegőrző és szabadidős tevékenységek megszerettetése a kamaszokkal. Hisszük, hogy nem kell élsportolónak vagy életmódszakembernek lenni ahhoz, hogy valaki teljes életet élhessen, hogy megtalálhassa és megragadhassa az EGÉSZséget a természetben és a hétköznapokban.

- Milyenek az eddigi tapasztalatai, mennyire érdekli a program a gyerekeket?

Ahogy egyre több érdekes és a gimnazisták számára vonzó lehetőségeket sorakoztatunk fel hónapról-hónapra, úgy nő a rendezvényeken résztvevők száma is. Nagyon figyeltünk a pályázat megírásánál arra, hogy a korosztálynak megfelelő témákat, rendezvényeket építsük be a „Négy évszaknyi egészség” programsorozatába.

- A  "Négy évszaknyi egészség" programon kívül még milyen, a sorttal és egészséges életmóddalkapcsolatos rendezvények szervezésében szokott részt venni?

Évek óta szervezem a Heim Pál Gyermekkórház Ortopédiai osztályának ( Ép-Kéz-Láb Alapítvány) sportrendezvényit, gerincbeteg, fűzőt viselő gyerekeinek.Harmadik éve dolgozom gyógytestnevelőként dietetikus és védőnő kollégáimmal együttműködve a Kispesti Önkormányzat támogatásával működő Moccanj! Életmód változtató programban, amely túlsúllyal küzdő gyermekek számára kínál segítséget.

 

© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.