2024. máj. 22., szerda, Júlia és Rita

Átadták a Kispest Sportjáért Kitüntetéseket

Kispest
2011. október 26. szerda

Ünnepélyes keretek között adták át a Díszteremben a Kispest Sportjáért-díjakat. Idén két pedagógus Dufek János, és Szamosi István, valamint a legendás magyar futballista Détári Lajos is elismerésben részesült.Az önkormányzat 2009-ben alapította a Kispest Sportjáért-díjat, amely azoknak a személyeknek, egyesületeknek, sportköröknek, adományozható, akik és amelyek kiemelkedő munkát végeznek a sport, diáksport területén, a testnevelés és testkultúra népszerűsítésében, szervezésében és támogatásában.

Az ünnepségen felszólalt Gajda Péter polgármester. Beszédében kiemelte, hogy Puskás Ferenc városában mindig különleges szerep jutott a sportnak. Fontosnak nevezte, hogy mindig legyenek olyan példaképek, akik mintául szolgálhatnak a fiatalabb nemzedékeknek. A Kispest Sportjáért-díj kitüntetettjei is ilyenek.

Az önkormányzat ma is mindent megtesz, hogy a lehetőségekhez mérten felhívja a figyelmet a testmozgás, az egészséges élet fontosságára. Ezt a célt szolgálták a műfüves focipályák létesítése, a skatepark megépítése, de a Honvéd és a kispesti női kézilabdacsapat támogatása is. A tervekről szólva a polgármester hozzáfűzte, hogy előkészítés alatt áll az Erkel iskola tornaterme, a Puskás iskola mellett pedig tornacsarnokot terveznek.   

A díj adományozásáról a szakbizottság javaslata alapján a képviselő-testület dönt. A díj „Kispest Sportjáért” feliratot tartalmazó plakett, amellyel pénzjutalom jár.

 

Mihály András a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottság elnöke szerint ünnepi alkalmat kellett teremteni, hogy a sportszakemberek munkáját díjazza a kerület.

 

DÍJAZOTTAK:

Dufek János

A volt Szegfű Utcai Általános Iskola nyugalmazott igazgatója, testnevelő tanára. 1970 óta dolgozott testnevelőként a kerületben, kezdetben a Hullay majd 1976-tól az Oláh Sándor (később Szegfű) utcai iskolában, ahol 1983-98 között igazgató volt. 1978-ban lett a kerületi diákolimpiai versenyrendszer főszervezője. Ezt a feladatot 1998-2004. között a Polgármesteri Hivatal szakfőtanácsosaként végezte, a kerületi testnevelési munkaközösség vezetője majd kerületi testnevelési szaktanácsadó volt. A kerületi diákolimpiai rendezvényeknek játékvezetőként ma is aktív résztvevője.

Szamosi István

A Kós Károly Általános Iskola nyugalmazott főtanácsos testnevelő tanára. 1983-tól 2000-ig dolgozott testnevelőként a Kós Károly Általános Iskolában. Kezei közül labdarúgók, atléták, evezősök egyaránt kikerültek. A Góliát FC-ben labdarúgóedzőként is tevékenykedett, az utánpótlás nevelést mindig a legfontosabb feladatának tartotta. 1985 óta minden télen az iskola udvarán jégpályát alakít ki és üzemelteti is azt. A kerületi diákolimpiai rendezvényeknek játékvezetőként ma is aktív résztvevője.

 

 

 

 

Détári Lajos

A Budapesti Honvéd SE 61-szeres válogatott labdarúgója, a Kispest-Honvéd FC volt edzője. Profi pályafutását

Kispesten kezdte 1980-ban, nem volt még 18 éves, amikor debütált a Honvédban. A következő szezontól már meghatározó tagja volt a csapatnak. 1984-ben már a válogatottban is pályára lépett. Az 1986-os mexikói világbajnokságon is részt vett ahol gólt is szerzett. 1987-ben játszott utoljára a Honvéd mezében. Ezt követően Németországban, Görögországban és Olaszországban futballozott. 2002-ben egy évre edzőként tért vissza Kispestre, ahol 16 mérkőzésen keresztül vezette a csapatot. Jelenleg a Ferencvárosi Torna Club szakmai igazgatója.

 

 

Gratulálunk a díjazottaknak.

 

 

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.