2024. június 14., péntek, Vazul

Dr. Istvánfi Sándor 26 év után nyugdíjba vonul

Kispest
2011. szeptember 23. péntek Írta: Nagy István

Főjegyzők nem túl gyakran szoktak nyilatkozni a lapokban, most mégis egy nagy interjút kértünk Dr. Istvánfi Sándortól, Kispest szeptemberben leköszönő  címzetes főjegyzőjétől.

- Igen változatos életút áll Ön mögött. Végzett kétkezi munkát, majd elvégezte az egyetemet, 1978-tól már részt vett a kispesti közéletben  és  azóta  is  részt  vesz benne.  Készült  erre  a  szerepre?

- Abszolút nem. Már 1985-ben egyértelmű  volt,  hogy  közvetlen  politikai  munkával  nem foglalkozom majd, ekkor tértem vissza  a  jogi  területre.  A  rendszerváltást  követő  első polgármester semmiképp nem szerette volna, hogy én  töltsem  be  a  jegyzői posztot.  Elsősorban  az itteni  kollégáim  felkérésére  pályáztam  meg mégis.  Akkoriban a pályázatok  úgy  néztek ki, hogy ha valaki párttag  volt,  akkor leírta,  hogy  belülről  bomlasztotta  az MSZMP-t, ha nem volt párttag, akkor ezt írta öles betűkkel az egyoldalas pályázatába. Én egy 22 oldalas pályázatot készítettem arról, hogy miként képzelem el a jövőben a hivatali munkát. Tulajdonképpen az volt a szerencsém, hogy akit kinézett az akkori polgármester több helyre pályázott és őt korábban kinevezték egy másik kerületbe jegyzőnek. Mivel a kerületben már akkor nagyon sokan ismertek és szerencsére nem mindenkinek volt az a véleménye, hogy aki valaha  is  tagja volt az MSZMP-nek az alapvetően gonosz és az ördögtől való, 19 pályázó közül engem választottak ki. Ezt  követően  sokat  kellett harcolnom  azért,  hogy  kivédjem azokat a támadásokat, amik engem akkor értek.

- A 26 év alatt melyik  időszakot tartja a legsikeresebbnek?

-  Egy  ilyen  hosszú  időszakra visszatekintve  úgy  tűnik  a  pályám, mintha egy libikókán mozgott  volna.  A  80-as  évek  végén részt  vettem  az  átalakítások kidolgozásában, ekkor  szakmailag megerősödtem. A 90-es évek elején sok konfiktussal járt a munkám, de 1994 és 2002 között például ideálisnak mondható időszak következett, persze akkor  is voltak kisebb-nagyobb konfiktusok, olyan ügyek, amivel megtámadtak.  Ezek  egyike  kapcsán  felajánlottam lemondásomat, mire az akkori
testület  egyhangú  döntéssel  állt  ki mellettem. Ugyanakkor ebben az időszakban nyertem  el  a Kispestért  díjat,  a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet, Belügyminiszteri aranygyűrű elismerést is, a négyévente változó kurzusoktól függetlenül. 2002-ben ugyan egy szocialista polgármestert választottak meg a Kispestiek, mégis végig konfiktusom volt az akkori városvezetővel.


- Mi volt ennek az oka?

-  Nem  értettem  egyet  ugyanis  azzal  az irányítási stílussal, amit képviselt. 2006-ban  választották  meg  Gajda  Pétert  először, vele sikerült tisztázni minden korábbi félreértést, és úgy éreztem akkor, hogy a  libikóka megint  felfele  emelkedett. A Hivatal  2006-ban  megkapta  a  Magyar Közigazgatás Minőség Díját. Egyéni elismerésként  pedig  2009-ben  kineveztek címzetes  főjegyzőnek.  Mindig  hangsúlyoztam,  hogy  bár  egyértelmű,  hogy melyik politikai oldal mellett állok, ez a meggyőződésem  a  munkám  során  nem jelent  meg.  Egyébként  ezt  a  politikai semlegességet  kérem  a  szakmai munkában minden kollégától.

-A  legutóbbi  választás  alkalmával  sok mindennel támadták Önt, mint a helyi választások lebonyolításáért felelős vezetőt.

- Igen, a  történet röviden úgy szól, hogy valaki összecserélt két szavazó urnát. Én ugyanakkor  mivel  nem  tartom  magam nyomozóhatóságnak,  nem  tudtam  kideríteni,  hogy  ki  hibázott,  de  a  pozícióval járó  felelősséget sem akartam áthárítani. Ezért  a  történtek  után magam  vállaltam a  felelősséget  és  felajánlottam  a  lemondásomat a polgármesternek. A nálunk fejlettebb demokráciával,  politikai  kultúrával  rendelkező  országokban  ez így szokás. Ha tegyük fel,  Franciaországban összeütközik  két  vonat, akkor bár a közlekedési  miniszter nem volt ott és mozdonyt sem  tud vezetni, mégis elajánlja a lemondását. Én is megtettem, Gajda Péter pedig, miután megismerte a ényeket, ezt nem fogadta el. Sajnos más oldalról  durva  támadások  értek  személyemben engem, de a helyi választási bizottságot is.

- Soha nem gondolt arra, hogy más területen folytassa a karrierjét?

- Az  önkormányzati  törvény  azt  mondja  ki,  hogy  a  polgármester  irányít  és  a jegyző vezeti a Hivatalt. Én nem akartam klasszikus  értelemben  vett  első  ember lenni, nem voltak ilyen ambícióim. Tökéletesen elégedett voltam ezzel a szakmai másodhegedűs szereppel.

- A mai viszonyok között milyen kihívásokkal  kell  egy  jegyzőnek  megbirkóznia?

-  Jelen  pillanatban  úgy  látom,  hogy  az abszolút  bizonytalansággal.  Jelentős változások  várhatóak  az  önkormányzati  rendszerben,  konkrétumokat  azonban még csak kevesen ismernek. Ezzel a kihívással minden jegyzőnek és a kollégáimnak is meg kell majd birkózni. A jelenlegi helyzet, ebből a szempontból, körülbelül a  90-es  évek  elejéhez  hasonlítható. Van már új alkotmányunk, de a részletkérdésekről szóló sarkalatos törvények megalkotása még várat magára. Nem irigylem a kollégáimat, akiknek majd végre kell hajtania  az  új  szabályokat.  Ennél  nagyobb kihívás talán nem is adódhat egy karrierben. Eddig minden politikai kurzus világmegváltó, modernizáló ötletekkel állt elő az  önkormányzatok működését  illetően. Ez sokak számára azt jelenti, hogy akkor eddig biztos nem volt  jó a  rendszer. Azt azonban nem tudnám állítani, hogy ezektől  az  intézkedésektől  gyökeresen  jobbá vált volna minden.

- Mihez  kezd majd  a  szabadidejével? Nem  lesz  szokatlan  ennyi  aktív  év után?

- Mindenképp tovább fogok majd reggelente  aludni,  de  a  héten  többször  fogok teniszezni, olvasni is. Elhatároztam, hogy angolul  is  tanulok majd. Azt semmiképp nem akarom, hogy a feleségem szoknyája mellett üljek egész nap. Már megkeresett néhány  civil  szervezet,  valamint  önkormányzat  is hogy  segítsek nekik. Ezeken kívül, mivel jónak tartom a jelenlegi polgármester  programját,  így  ha  szükség lesz rá kispesti állampolgárként, a  jelenlegi  nehéz  politikai  helyzetben  szívesen segítem annak végrehajtását.

- A munkáján  kívül mi  köti  Kispesthez?

- Leginkább az, hogy itt születtem a Jahn Ferenc utcai kórházban és mindig itt is éltem, itt jártam általános és középiskolába, az első munkahelyem  is  itt volt. Hatvan év Kispest.

- Akkor nem véletlen az  irodája  falán lévő felirat „Kispest nagy élvezet!”.

- Nagyon sokaknak  tetszik ez a mondat, mindenki  azt hiszi, hogy  én  találtam ki, pedig nem  így van,  ez  egy  idézet. Amikor a Budapesti Honvéd 4-1-re megverte az Ajaxot, akkor ez volt a Népsport szalagcíme. Azóta ezt a szlogent átvettem és használom.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.