2024. február 29., csütörtök,

325 éve szabadult fel a főváros a török uralom alól

Kispest
2011. szeptember 02. péntek Írta: Nagy István

325 évvel ezelőtt, 1686. szeptember 2-án foglalták vissza a Szent Liga csapatai Buda várát és ezzel  véget ért a város 145 éves török uralma. A magyar főváros felszabadulását Európa egy emberként ünnepelte. Kontinens szerte röplapokat nyomtattak, emlékérméket vertek a győzelem tiszteletére, amely végül lehetővé tette, hogy a törököket végleg kiűzzék Magyarországról.

 

Buda visszafoglalásának lehetőségét a törökök 1683-ban Bécsnél, majd Párkánynál elszenvedett veresége tette lehetővé. Az osztrák, velencei és lengyel részvétellel, egyebek mellett Magyarország felszabadítására létrehozott Szent Liga csapatai 1684-ben még hiába ostromolták a várat.1686-ban azonban a többek között magyar, német, holland, cseh, olasz, dán, burgundi,angol, spanyol, francia és svéd katonákkal kiegészített szövetséges csapatok már eredményesen vették ostrom alá a török kézen lévő stratégiai fontosságú erősséget.

A végső rohamra hetvennyolc napi ostrom után szeptember 2-án került sor. Az ostromlók egyszerre támadták a vár északi és déli részét, végül  az esztergomi köröndnél és a bécsi kapunál is behatoltak a várba, majd az utcákat elzáró torlaszokon is áthatolva üldözték az ellenséget. Ekkor esett a harcban az utolsó budai pasa, Abdurrahmán. Halála után a megmaradt török védők megadták magukat, a budai vár azonban súlyos károkat szenvedett. Az ostrom során semmisült meg véglegesen Mátyás király legendás reneszánsz palotája és számos egyéb pótolhatatlan középkori emlék.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.