2024. június 14., péntek, Vazul

Ismét itt a hőguta veszélye

Kispest
2011. augusztus 22. hétfő

Néhány nappal ezelőtt még akadtak olyanok, akik szerint már idén temetni érdemes a nyarat. Nos, számukra valódi meglepetésként érkezhetett a hír, hogy a héten ismét itt a hőségriadó és a szinte elviselhetetlen kánikula. Ennek oka egy afrikai eredetű légáramlat, amely felforrósítja augusztus utolsó napjait. Az ország egyes pontjain újra 40 fokhoz közelítő értékeket mérhetünk árnyékban. Ismét tanácsos lesz az átlagosnál több vizet fogyasztani és ügyelni a nap elleni védelemre. A legmelegebb napra pénteken számíthatunk, csak akkor menjenek az utcára, ha az feltétlenül szükséges. Alábbiakban néhány jó tanácsot olvashatnak.

 

Hogyan védekezzünk a hőség ellen?

• Bárkinek okozhat egészségi panaszokat, rosszullétet a kánikula, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok: például a csecsemők és a fiatal kisgyermekek, a 65 évnél idősebbek, fogyatékosok, szívbetegségekben és magas vérnyomásban szenvedők.

• Az idősek kánikula idején tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a fizikai munkát. Zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel.

• A kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, szükség szerint a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet. Fontos a só pótlása is!

• Kerüljük a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. A káros  UV-B sugárzás ellen védjük bőrünket napvédő krémmel és megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházattal, széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot viseljünk a szemünk védelmére.

• Lehetőleg éjjel szellőztessen!

• Ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt gépkocsiban!

• A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínáljuk  őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után!

• A szabadban végzett sportolást is korlátozzuk a reggeli vagy kora esti órákra!

• A fizikai munkát végző dolgozóknál ilyen időjárási, hőmérsékleti viszonyok mellett szükséges, hogy a munkáltatók a munkavállalóik  számára igény szerint, de legalább félóránként védőitalként 14-16°C hőmérsékletű ivóvizet vagy azonos hőmérsékletű alkoholmentes italt, valamint az előírtaknak megfelelő pihenőidőt biztosítsanak.

• Az állatoknak adjunk több vizet, ne kössük ki a kutyákat a napra.

• A közlekedés során vegyük figyelembe, hogy a hőség csökkentheti a koncentrációs képességet.

• A gépjárművel több órás útra indulók gondoskodjanak a vízellátásról a folyadékhiány pótlása érdekében, valamint az esetleges segélyhíváshoz szükséges segélykérő telefonszámok biztosításáról.

MIT IGYUNK: Víz, ásványvíz, tea, szénsavmentes üdítők, paradicsomlé, aludtej, kefír, joghurt, levesek

MIT NE IGYUNK: kávé, alkohol tartalmú italok, magas koffein és cukortartalmú szénsavas üdítők

 

Alapszabályok napozáskor:

• Ne tegyük ki bőrünket intenzív napsugárzásnak 11  és 15 óra között – azaz ebben az időszakban ne napozzunk! Eleinte 15-30 percnél tovább ne tartózkodjunk a napon. Az időtartamot alkalmanként 5-10 perccel emelhetjük. Használjunk megfelelő faktorú (15-ösnél magasabb) naptejet!  A naptej különösen fontos a gyermekek számára, mert a gyermekkorban történő leégés jelentősen megnöveli a festékes és nem festékes rosszindulatú bőrdaganatok felnőttkori kialakulásának kockázatát! A megfelelő naptej következetes alkalmazása még azoknál is csökkenti a kockázatot, akik korábban sorozatos komoly leégéseket szenvedtek el.

• Használjunk a leégéstől védő öltözetet, sapkát és napszemüveget is – a melanoma a szem leggyakoribb daganata! Aki óvni akarja a látását, helyes, ha UV-A és UV-B védelmet nyújtó, megbízható napszemüveget visel.

• Hat hónaposnál (egyévesnél) fiatalabb csecsemőt semmilyen mértékben nem szabad közvetlen napsugárzásnak kitenni.

• Fontos havonta ellenőrizni a szemölcsök és anyajegyek állapotát, és bármilyen változást azonnal meg kell mutatni az orvosnak.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.