2024. máj. 22., szerda, Júlia és Rita

Varga Lilla, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Üllői úti könyvtárának művelődésszervező könyvtárosa

Kispest
2024. március 01. péntek Írta: Varga Ibolya

 

Méghogy a könyvtár egy unalmas, rossz levegőjű, szótlanságra ítélő hely? Aligha! De a kételkedőknek elég, ha rákattintanak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Üllői úti fiókkönyvtárának közösségi oldalára, azonnal meggyőződhetnek arról, se szeri, se száma az érdekes programoknak, amelyek már a legkisebbeknek kedvet teremtenek a könyvek lapozgatásához, később pedig az olvasáshoz. Ezeknek a foglalkozásoknak a lelke, házigazdája 2010 óta Varga Lilla, valakinek csak Lilla, másoknak Lilla néni. Péntekenkénti Manófaktúra foglalkozásán remek kettőst alkot az irodalom és a kézműveskedés.

Ugye szép lett – kiálltja oda Lillának a kis Huba, aki most először vesz részt Manófaktúra foglalkozáson, és ugyancsak mindenkit meglep azzal, hogy míg édesanyja Huba ki-beszaladgáló kistestvérét próbálja kordában tartani, olykor összevadászni a könyvtári gurulós polcok között, a kisfiú önállóan rajzol, nyír, ragaszt hihetetlen nagy kedvvel és precizitással.

A mai foglalkozáson, Zsuzsanna (február 19.) naphoz közeledve Huba és társai egy rövidke mesét hallgathattak meg Lillától a tavaszt ébresztő pacsirtáról, majd tetszés és kedv szerint választhattak, mely három énekesmadarat szabják ki előregyártott sablonok nyomán a színes papírokból. Akinek kedve támadt, akár három daloló szárnyast is készíthetett magának. Lillán látszik, szívesen válaszol a munkálkodás közben megfogalmazódó kérdésekre, ha kell, sokadszorra is megmutatja a legfontosabb papírhajtogatási fogásokat, a helyes ollóhasználatot, és ad tanácsot a madárszárnyak készítéséhez. Közben egy édesanya érkezik, „műsoron kívül” mondókás és verses könyvet kér Lillától 4-5 éves gyerekének, de jut még egy kis idő, hogy néhány mondatot váltsanak Varró Dani olvasómegosztó költészetéről is. Ezalatt a madarak hamar elkészülnek, a kicsik is gyorsan „kirepülnek”, de még a könyvtárban maradnak, hiszen a könyvek között a nagy szőnyegen, a párnákon heverészve jól esik anyával, apával, nagyszülővel vagy a tesóval egy kis játék, lapozgatás, mesehallgatás vagy -olvasás.

Ha körbenézünk, az itt lévő gyerekek és szülők ugyancsak otthonosan mozognak a könyvtárban. Reneszánsza lenne a könyvtárba járásnak?

Sok minden megváltozott a könyvtárakban, így itt is. Azt tapasztaltuk, hogy 2019-ig, a pandémiáig egyre kevesebb könyvtárlátogatónk volt. A járványidőszak volt a mélypont, be kellett zárnunk fél évre teljesen, azután is jó ideig csak ajtón keresztül kölcsönözhettünk. 2022-ben stagnált a kölcsönzés, de 2023-ban egyszer csak megnőtt a látogatottság.

Az olvasói igényekhez igazodva mi is folyamatosan átalakulunk, és alakítjuk a környezetet, a programokat, a könyvkínálatot. Másképpen nem is lehetne, mert csak akkor jönnek az olvasók, ha azt kínáljuk, amit keresnek.

Nagyon érdekes, mert azt gondolnánk, hogy elsősorban azok járnak ma könyvtárba, akiknek nincs otthon saját könyvtáruk. A 2017-es és 2019-es PSYMA-FSZEK kutatás viszont azt igazolja, hogy ez nincs így. Több a könyvtárhasználó azok körében, akik otthon is tartanak nagyobb számban könyveket, vagy kis koruk óta vannak saját könyveik. Nyilván járnak olyanok is, akik anyagi okok miatt választják a könyvtárat, mert nem tudnak új könyvet vásárolni, és természetesen vannak olyanok is, akik a könyvtárban beleolvasnak egy-egy könyvbe, majd megveszik a könyvesboltban maguknak is.

És a gyerekeknél nagyon fontos szempont az, hogy itt nem kell néma csendben maradni, le lehet feküdni olvasás közben a szőnyegre, a babzsákra, ha valakinek kedve támad, lehet akár néha bohóckodni is, nem kell „rendesen viselkedni”, mint az iskolában, a tanteremben. De minden szabályt meg lehet és kell velük beszélni, így nem borul a könyvtár rendje sem.

Számokban is meg tudjuk mutatni a könyvtárkedvelés növekedését?

Olvasóink kölcsönzésszáma 2019-ről 2023-ra 25 ezerről 27 ezerre nőtt, gyermekeknél 8 ezerről 9 ezerre. Míg 2019-ben kicsit több mint 80 ezer dokumentumot kölcsönöztek tőlünk, 2023-ban ez már 91 ezerre emelkedett. Tehát igazán nem mondható, hogy az emberek a sok egyéb inger hatására elszoktak volna a könyvtől, az olvasástól, sőt, személyes megfigyelés, hogy (talán a BookTokoknak hála) a fiatalok körében egyre divatosabb az olvasás.

Ez azért annak is köszönhető, hogy délelőttönként óvodai és iskolai csoportok is jöhetnek, egyre ismertebb a könyvtár.

Szinte minden napra jut csoport a kerületi intézményekből. Bár van egy kínálatunk a programokra, de legtöbbször külön kívánságra, egyéni igények alapján alakítjuk ki a foglalkozásokat. Mindig van a programban játék és könyvajánlat is. Nagyon fontosnak tartom, hogy akik szervezetten talán életükben először járnak nálunk, azoknak az első élményük pozitív legyen, jól érezzék magukat!

2023-ban közel hatvan óvodai, iskolai csoport járt könyvtárunkban valamilyen tematikus foglalkozáson.

Mit olvasnak szívesen a gyerekek? Mit a ajánl a legkisebbeknek, mit olvassanak az alsósok, és mit a kis- és nagyobb kamaszok?

Nagyon széles a választék, és persze gyermeke válogatja, kinek mit ajánlok szívesen.

Már néhány hetes kortól a gyerekek kezébe lehet adni az úgynevezett babakönyveket. Ezek általában kontrasztos, érzékszervekre ható képeskönyvek.

Későbbi korban nagy kedvencek Julia Donaldson és Axel Scheffler verses képeskönyvei (Papp Gábor Zsigmond remek fordításában), ovis korban népszerűek a Bori és Berci könyvek, amik róluk szólnak, a gyerekek mindennapjait dolgozzák fel. De például Dániel András Kufli-sorozatának is nagy rajongótábora van. Fontosnak tartom a népmeséket ebben a korban, és később is, Bajzáth Mária Népmesekincstár sorozata nagyon jól használható.

Kezdő olvasóknak többféle kiadói sorozat jelenik meg jobbnál jobb kortárs szerzőktől. Ilyen például a Pagony Most én olvasok!-sorozata, aminek rövid történetei öt különböző nehézségi szinten jelennek meg. Szívesen ajánlom még nekik az Olvasó Létra vagy az Olvasni jó! könyveket.

Később, mikor már egy rövid regény nem okoz problémát, egyre bővül, színesedik a kínálat. Nagy kedvencem az Abszolút könyvek-sorozat, ami 9-12 éveseknek kínál kortárs, izgalmas, lendületes, színvonalas olvasnivalót. 10 éven felülieknek pedig elindult egy magyar történelmet izgalmas időutazással feldolgozó sorozat, az Abszolút Töri, ami olvasmányos formában ismerteti meg az olvasót a fontosabb eseményekkel.

Újra nagy népszerűségnek örvendenek a kaland-játék-kockázat jellegű olvasnivalók, ahol az olvasó maga választja meg a történet alakulását. Ezek felépítése talán rímel a számítógépes játékokéra, ezért is népszerűek a korosztály körében. Ráadásul az ezekben lévő rövidebb szövegekkel a kevésbé jól olvasó gyerek is kaphat olvasmányélményt. Ugyanígy vagyunk a képregényekkel, remek beavató olvasnivalók.

A könyveken kívül pedig reneszánszukat élik a diafilmek is. Több mint 300, zömmel új kiadású diafilmből választhatnak olvasóink az esti meseolvasáshoz. Néhány éve pedig már papírszínházat is kölcsönzünk, ami egy Japánból érkezett mesélési forma, egyfajta képeskönyv színház formában, izgalmas mesélési móddal, amihez módszertani kézikönyvet is kölcsönözhetnek nálunk.

Sikerül beszerezni ezekből?

Igen. Központi ajánlati listából mi választhatjuk ki az új könyveket. Szerencsére ezek között mindig ott vannak a legújabb és sikerlistás olvasnivalók. Itt nálam a „gyerekrészlegen” állandóan azt figyelem, mire lennének kíváncsiak az ifjú olvasók. Természetesen nyomon követem a korosztálynak szóló könyvkínálatot, ami az utóbbi tíz évben kiemelkedően jó!

Milyen foglalkozások vannak a legkisebbeknek és a kamaszoknak?

Három éves korig minden hónap első szerdájára a Kerekítőt ajánljuk a szülők figyelmébe, ami mondókázással, énekkel, ölbeli játékokkal alapozza meg a gyerekek lelki stabilitását, mozgásfejlődését és beszédtanulását. A minden pénteki Manófaktúrás délutánok mindig tematikus foglalkozások. Egy-egy téma köré építjük fel az aktuális mondandónkat, mesénket, majd ehhez kapcsolódva kézműveskedünk. Tavaly Petőfi év volt, ezért a János Vitézt jártuk végig, idén a népmesék vannak napirenden. Nagyon fontosnak tartom a mesét, a szóbeli mesemondást, hiszen ez is egy jó alap az élő beszéd és írott szöveg megértéséhez, a későbbi olvasásbeli szövegértéshez, a figyelem fejlődéséhez, a képzelőerő kialakulásához. Ezért nagyjából havonta hirdetünk családi mesedélelőttöket a Vándorúton Meseműhellyel.

Ozo. a kis varázsló programunk havonta várja a robotika iránt érdeklődő alsósokat papírszínházzal és Ozobot robotunkkal. Itt is a mesék történetét dolgozzuk fel közösen a nyomkövető kis robot segítségével.

Nagyobbaknak szoktam éves játékot is hirdetni. Tavaly nekik is Petőfi tematikájú „szabadulójátékot” szerveztem itt a könyvtárban. Idén is még egy kicsit Petőfivel foglalkoztunk, az év második felére majd még kitalálunk valamit.

Havonta egy alkalommal szombatonként pedig egy egyetemista szervezésében tartjuk a Kikötő Könyvklubot 14 év feletti fiataloknak. Hónapról hónapra választunk ki egy-egy könyvet, és közösen megbeszéljük. Márciusban a közös könyv Rachel Givney: Szerelmes Jane című regénye lesz. A gimnazistáknak alkalmanként szervezünk pl. ismert kortárs írók közreműködésével írásra felkészítő programokat. Fontosnak tartom programjainknál a rendszerességet, így olvasóink tudják, hogy mely napokon, mi történik a könyvtárban, lehet szabadon választani, csatlakozni.

Ez már nemcsak könyvtárosi, hanem művelődésszervezői feladat!

Nem áll tőlem távol a programszervezés, mert az alapvégzettségem művelődésszervező. Nagyon szeretem szervezni és lebonyolítani ezeket a foglalkozásokat! Fontosnak tartom, hogy a könyvek tisztelete mellett legyen élet a könyvtárban! Jól megfér egymás mellett a két tevékenységi forma, és nem utolsósorban, sok ember vonz a könyvtárba. A kerületi kulturális és oktatási intézményekkel jól kiegészítjük egymást, nagyon jó az együttműködés.

Ezek a programok, foglalkozások térítésmentesek?

Szerencsére támogatást kapunk Kispest Önkormányzatától, és tudunk pályázni is a FSZEK szervezésében, így minden programunk ingyenes.

Egyébként milyen szolgáltatásokért kell fizetni a könyvtárban?

16 éven aluliaknak és 70 éven felülieknek a beiratkozás ingyenes. Aktív dolgozóknak 5400 forint az éves tagsági díj, ez manapság körülbelül egy könyv átlagára. ezért alkalmanként 10 könyvet tudnak kölcsönözni négy hétre. Diákoknak, nyugdíjasoknak, kismamáknak, kispapáknak félárú a beiratkozás. A részletes használati szabályzatunk honlapunkon elérhető.

Ajánlanak a szülőknek is olvasnivalót?

Mivel a kicsik mindig felnőtt kísérettel, szülőkkel, nagyszülőkkel jönnek, ezért ez jó alkalom arra, hogy őket is könyvtárlátogatóvá tegyük. Sokszor a gyerekek hozzák el szüleiket a könyvtárba. Egy-egy iskolai, óvodai könyvtárlátogatás után. csak azt vesszük észre, hogy az ismerős gyerkőc körbevezeti apát, anyát, önállóan megmutatja neki a könyvtár tereit, úgy, ahogy a csoportot is körbevezettük. A gyereknevelés nehézségeinek megkönnyítésére alakítottunk ki egy szülőknek szóló polcot, ahol különféle ehhez a témához kapcsolódó olvasnivalót találnak, mint pl. bilire szoktatás a legkisebbeknél, vagy nagyobbaknál a dühkezelés, a tanulási, iskolai problémák stb. Nem ritka, hogy a gyerekekkel együtt a szülők is beiratkoznak.

És mivel foglalkozik szabadidejében az, aki ennyi könyv között dolgozik nap mint nap?

Gyerekkorom óta szeretem a természetjárást, a túrázást, ezt nem is lehet megunni. Városi gyerekként minden apró bogár, virág, kövület elvarázsol. Szinte minden szabadnapunkat azzal töltjük, hogy elcsámborgunk az ország valamelyik szegletébe, és felfedezzük, újrajárjuk azt, legyen az épp kéktúra, vagy bármilyen színű.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.