2024. április 12., péntek, Gyula

Megkezdődött a 20. félév a Kispesti Szenior Akadémián

Kispest
2024. február 20. kedd Írta: Csizmadia Viola
Bár Jászberényi József, a Milton Friedman Egyetem felnőttképzési igazgatója, a Szeniorok Kispesti Akadémiájának koordinátora hivatali elfoglaltsága miatt nem tudott a tavaszi félévnyitón részt venni, Gajda Péter polgármester és Semsei Imre „helyettesítő tanár”, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karáról közösen megnyitották az új félévet.
A Kispesti Polgármesteri Hivatal dísztermében tartott félévnyitón Gajda Péter polgármester arról beszélt, hogy 2013 őszén indult a kispesti akadémia, és immáron idén a 20. félév kezdődik el. A kispestiek lelkesedése töretlen, hiszen nemcsak résztvevői az előadásoknak, hanem aktív közreműködői, kialakítói a félévek „tananyagának”. Idén is sok-sok érdekes téma szerepel a programon, olyanok, amelyek érdeklik, foglalkoztatják az 50+-os korosztályt. A június 9-i önkormányzati és uniós választások miatt, mert a Városháza díszterme a kerületi választási bizottság és iroda hivatalos helyszíne is, kicsit rövidebb lesz ez a félév, de az elmaradó előadásokat, majd a második félévben pótolják – mondta.
Bár „beugrósként” kezdetben nem volt hálás szerepe, feladata ma délután Semsei Imrének, aki gerontológiával foglalkozik a Debreceni Egyetemen, de irodalmi idézetekkel és képzőművészeti példáival érdekes előadást tartott Az idősödés alapvető folyamatáról és mindazokról a teendőkről, amellyel befolyásolni és meghosszabbítani tudjuk annak időtartamát. Már előadása elején leszögezte: ha akarjuk, akár egy évtizeddel is meghosszabbíthatjuk élettartamunkat, azaz lassíthatjuk öregedésünket! Nem mindegy tehát, hogy idősödőként csupán szeretnénk, hanem akarunk is hosszabban élni.
Az egyén testi, lelki öregedése mellett beszélt a társadalom elöregedéséről, és arról, hogy az elmúlt kétszáz esztendőben az össznépesség élettartama megduplázódott.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.