2024. június 14., péntek, Vazul

Fészekrakó program énekes madaraknak

Kispest
2023. február 16. csütörtök Írta: Varga Ibolya

 

Szinte minden kispesti általános iskola csatlakozott ahhoz a természetvédelmi akcióhoz, amelyet a Közpark Kft. szakemberei találtak ki, és a Zöldprogram Irodával közösen hirdettek meg – tudtuk meg Szabó-Kelemen Ágnestől, a cég kommunikációs munkatársától azon a ma délelőtti eseményen, ahol helyükre kerültek ez első gyerekek által megfestett madárodúk Kós Károly tér fáira.

A korábbi évek gyakorlatát folytatva a Közpark Kft. nagy figyelmet fordít a fák fenntartási munkái során mind a fészek-, mind pedig az odúlakó városi madarakra, életterük megóvására, biztosítására. Ennek keretében született az az ötlet, hogy a Közpark szakemberei elkészítik a tavaszi énekes madárköltést segítő védet faodúkat, de ezeket a kispesti gyerekek díszítsék, szépítsék, saját terveik szerint fessék le. Az ötlet tetszett a kerületi iskoláknak, így sokan jelentkeztek azért a csaknem ötven odúért, amelyet elkészítettek. Az elkövetkező másfél hétben ezeket a kerület különböző parkjaiba, zöldterületeire kihelyezik, és erről egy térképet is készítenek, hogyha valakinek kedve támad, megfigyelhesse majd a benne fészkelő madarakat, és később, egy újabb szervezett esemény keretében, akár fészken belül is meg lehet majd nézni a tojásból kikelő madarakat – mesélte Szabó-Kelemen Ágnes, miként folytatódik majd a környezetvédelmi program.

A délelőtt során a gyerekekkel Molnár Tamás, a Közpark Kft. parkfenntartási részlegének vezetője röviden beszélgetett arról is, hogy szerintük, mely kismadarak fogják majd leginkább használni az előre elkészített fészekrakó helyeket. Bár a környéken található rigó, szajkó is, de az odúk mérete és a fészkelési szokások miatt a szén- és a kékcinke lesz ezeknek a lakója. A kismadarak hamarosan felfedezik, majd márciusban belakják a fészkeket, és várhatóan áprilisban már ki is kelhetnek az első idei fiókák, fészkenként akár 5-12 is – mondta a szakember.

Lázár Erzsébet, a Kós iskola tanítónője, aki 3., 4. osztályos kisgyerekkel érkezett az eseményre, érdekesnek találta a kezdeményezést, amely azon túl, hogy környezet- és állatvédelemre nevel, kreativitást is igényelt a gyerekektől, akik örömmel vettek részt a festésben. Minden résztvevő intézmény odút és a festéshez szükséges anyagokat kapott a Közpark Kft.-től.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.