2024. június 14., péntek, Vazul

Félmilliárdot kap a kerület rezsikompenzációként

Kispest
2023. január 09. hétfő Írta: Csizmadia Viola

 

 

Az új év első napjaiban, január 2-án jelent meg a kormány hivatalos internetes oldalán az a lista, amely azokat a tízezer fő feletti településeket sorolja fel, amelyek az energia-áremelés hatásainak enyhítésére támogatást kapnak a központi költségvetéstől. Kispest ebből a kompenzációból most 522 millió forintot kapott – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől.

 

A polgármester kérdésünkre elmondta: „még november végén voltam tárgyalni a Miniszterelnökségen, ahol Láng Zsolt kormánymegbízottnak elmondtam, milyen intézkedéseket tettünk és terveztünk annak érdekében, hogy ezzel a nagyon jelentős többletkiadással, majd kétmilliárd forint, meg tudjunk birkózni. Varázslók nem vagyunk, ilyen mértékű megtakarítást vagy plusz bevételt nem tud kigazdálkodni a kerület. Most úgy tűnik, ezt a kormányoldalon is megértették, mert kapunk egy kis segítséget”.

Mint arról korábban már beszámoltunk Kispest Önkormányzata az elmúlt időszakban szigorú takarékossági intézkedéseket vezetett be az alaposan megemelkedett energiaárak miatt.

A 13 milliárd főösszegű kerületi gazdálkodásában ez egy csaknem kétmilliárd forintos plusz kiadást okoz, ami szinte kigazdálkodhatatlan központi támogatás nélkül.

Kispest takarékossági intézkedések bevezetésére kényszerült, amelyek elsősorban a kulturális szférát érintik, így a Kispesti Uszoda, a Kispesti Kaszinó, a Kispesti Vigadó átmeneti bezárását. De komoly intézkedéseket hoztak a Városházán is, ahol hetek óta már home office-ban, illetve korlátozott bejárással dolgoznak a munkatársak, meghosszabbították a téli közigazgatási szünetet is, valamint a díszterem világításának korszerűsítésével is mintegy 30 százalékos megtakarításra számítanak.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.