2024. április 12., péntek, Gyula

Műsorral köszöntötték a kispesti időseket

Kispest
2022. szeptember 28. szerda Írta: Csizmadia Viola
Tizenharmadik alkalommal tartott közös ünnepséget Kispest Önkormányzata és a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat az Idősek világnapja alkalmából. Az programon Tiszta kabaré, avagy a Rádiókabaré gyöngyszemei című szórakoztató műsort adták elő a kabarétársulat szereplői: Nyertes Zsuzsa, Tunyogi Bernadett, Bodrogi Attila, Gyurity István. A konferanszié a kabarészerző Kövesdi Miklós volt a KMO Művelődési Központ és Könyvtár színpadán ma kora délután.
A mai eseményre, mint minden évben ilyenkor az Idősek világnapjához (október 1.) közeledve, meghívást kaptak a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat ellátottjai, a kerületben élő nyugdíjasokat összetartó civil szervezetek képviselői és a képviselő-testület tagjai – mondta ünnepi köszöntőjében Balázs Piroska, a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat intézményvezetője, aki tájékoztatásul elmondta, hogy a szolgálat négy szakmai egységében 600-700 rászorult folyamatos gondozását és ellátását végzik. Balázs Piroska kitért arra is, hogy Kispest lakossága rohamosan öregszik, ami egyfelől öröm, hiszen a kispesti öregek is sokáig élnek, de komoly nehézséget ró a családokra és a szociális ellátó rendszerre. Csökkenő lélekszám mellett a népesség 27 százaléka már 60 év feletti, és folyamatosan nő a 90. életévüket betöltöttek száma is, jelenleg 60-an élték már meg ezt a szép életkort.
Arató Gergely, Kispest-Kőbánya országgyűlési képviselője beszédében köszönetet mondott Kispest idős polgárainak azért az áldozatos munkáért, amelyet eddigi életük során vállaltak a közösségért, a „mi generációnkért”. Bár ez a nap a köszöneté, újra meg újra elmondjuk, milyen hálásak vagyunk azért, amit tettek, és amit még ma is tesznek, ahogyan odafigyeltek és odafigyelnek a fiatalokra. De a köszönet csak üres szó marad mindaddig, ha nem jár vele a gondoskodás. Ezen a télen élet-halál kérdés lesz, hogy figyelnek-e egymásra a kispestiek, korosztálytól függetlenül, de különösen az idősekre, gondoskodik-e az önkormányzat a bajba jutottakról. Most még az eddigieknél is jobban kell figyelni másokra, egymásra – hangsúlyozta.
Öröm egy olyan városnak az országgyűlési képviselőjének lenni, ahol mind az önkormányzat, mind pedig a helyi civil szervezetek aktívan részt vesznek az idősek mindennapjainak jobbá tételében, szervezésében – mondta Arató Gergely.
Az Idősek világnapján hagyomány, hogy ezen az ünnepségen köszönti a legidősebb ellátottakat a szolgálat. Idén a két legidősebb ellátott a 97 éves Kenesei Kálmánné és a 101 éves dr. Kováts Miklós, akik egészségi állapotukra való tekintettel a mai ünnepségen nem tudtak részt venni, de Vinczek György alpolgármester egy későbbi időpontban otthonukban köszönti majd őket.
Az ENSZ először 1991-ben rendezte meg az „idősek világnapját” azért, hogy középpontba helyezzék a méltóságteljes öregkort, foglalkozzanak az időskor kérdéseivel és azért, hogy az idős embereket visszairányítsák a közösségi életbe, sokszor a munka világába, a gazdaság körforgásába. Az elmúlt 2 év különösen nehéz volt ezen korosztály számára, és új kérdéseket, is felvetett feladatokat is előhívott a világ minden országában.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.