2022. augusztus 16., kedd, Ábrahám

Klímatudatos gyerekfoglalkozások a Városházán

Kispest
2021. október 06. szerda Írta: Csizmadia Viola

 

Az idei Autómentes nap szabadtéri rendezvényét immár második alkalommal halasztották el a kedvezőtlen időjárás miatt, ám a Városháza dísztermében és kis Házasságkötő termében klímavédelmi és energiahatékonysági foglalkozásokkal várták a gyerekeket.

A 2018-ban elfogadott Kispesti Klímastratégiához kapcsolódóan jelenleg két pályázat lebonyolításához kapott támogatást a kerület. Kispest Önkormányzata korábban sikeresen pályázott a KEHOP 1.2.1-18-2018-00009-es, „Klímatudatossági programok Kispesten” című projektre, valamint a KEHOP-5.4.1-16-2016-00201,az Energiatudatos szemléletformálás a XIX. kerületben projektre. Ennek keretében számtalan program zajlik a különböző korosztályoknak a kerületben immár hetek óta. Ennek egyik állomása ez, ahol díszterem klíma-, míg a kis házasságkötő teremben az energiavédelemmel kapcsolatos interaktív játékokat, érzékenyítő foglalkozásokat szerveztünk a gyerekeknek. A meghirdetett programokra jelentkezett a Százszorszép és a Gyöngykagyló óvoda, valamint a Vass és a Bolyai iskola – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől.

Domonyik Panka környezetmérnök, a foglalkozások egy részét szervező Zöldövezet Társulás és a programon újrahasznosított, illetve újragondolt anyagokból készült játszótér foglalkozásvezetője kérdésünkre elmondta: három animátorral érkeztek a mai napra, akik szintén felkészült környezetvédelmi szakemberek. Itt minden játék, dekoráció a hétköznapi értelemben hulladékból készült, de a gyerekekkel beszélgetnek arról is, hogy bár szemétnek, hulladéknak, haszontalanak látszik, mégis újra felhasználható, vagy újrahasznosítható. Játékos formában megtanulják megkülönböztetni a két fogalmat, megpróbálnak az otthon található tárgyak közül keresni ilyeneket. A foglalkozásvezető példaként a WC-papírgurigát, illetve régi lábasok, fazekak más funkciójú felhasználást említette.

A programok másik helyszínén foglalkozást vezető Szabó Esztertől, a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület tagjától megtudhattuk azt is, hogy ez az óvodás, 4-6 éves életkor már alkalmas az úgynevezett érzékenyítésre, így ők a gyerekekkel megpróbálnak a hulladékok között eligazodni, kiválogatni különböző fajtájúakat, ezzel is megismertetik a gyerekeket a szelektív hulladékgyűjtéssel.

 

© 2008-2022 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.