2023. szeptember 27., szerda, Adalbert

Újra volt Bringás reggeli

Kispest
2021. szeptember 22. szerda Írta: Csizmadia Viola

 


A hagyományos tavaszi Bringás reggeli a vírusjárvány miatt sajnos elmaradt, de most, a negyedik hullám küszöbén Kispest Önkormányzata újra reggelivel várta a munkába, óvodába, iskolába kerékpározókat a Shopmark előtt.

A kerület majd egy évtizeddel ezelőtt csatlakozott a Magyar Kerékpáros Klub Bringázz a munkába! kampányához, amelynek keretében évente két alkalommal tartunk Bringás reggelit Kispesten.Bár az időjárás nem kegyes se a rendezvényhez, sem pedig a bringásokhoz, de azért jól látszik, hogy még ebben az esős időben is ugyancsak sokan kerekeznek Kispesten, vagy a kerületen át, így igazi alternatív közlekedési eszközzé vált a kerékpár – mondta Gajda Péter polgármester , aki vezetőtársaival Varga Attila és Vinczek György alpolgármesterekkel találkozott az évek óta megszokott helyszínen, Shopmark előtt. Gajda Péter elmondta azt is, hogy nem állt le a fővárosi kerékpárút-hálózat fejlesztése, megvalósítása (VEKOP-5.3.1-15-2016-os) , amelynek keretében Kispest Önkormányzata 350 millió forintos támogatásban részesült, hogy Kispest úthálózatát kerékpáros-baráttá alakíthassa. Ebben a projektben az önkormányzat konzorciumi partnere a Fővárosi Önkormányzat és a környező kerületek.

A reggelizni megálló kerékpárosok közül néhányan elmesélték, hogy az igazi kerékpárost, még ha amatőr is, nem riasztja el sem eső sem hó, a biciklizés évszak és időjárás független! Ilyen időben jóval kisebb a forgalom a kerékpárutakon, így nem alakulnak ki forgalmi dugók, mint az a nyári hónapokban bizony gyakran előfordult, amikor már szinte egymást zavarták a közlekedésben.

A pandémia is kedvezett a kerékpáros közlekedés népszerűségének, hiszen a fertőzés elkerülése miatt a tömegközlekedés helyett egyre többen pattantak nyeregbe, de ez a jelenlegi kerékpárút-hálózat nem bírja el a már megnövekedett kerékpáros forgalmat – teszik hozzá.

Bár most nem döntöttek rekordot a résztvevők számában, de azért az időjárási viszonyokhoz képest sokan álltak meg és töltötték ki azt a klímavédelmi kérdőívet, amelyet az önkormányzat munkatársai a KEHOP 1.2.1-18-2018-00009 azonosítószámú „Klímatudatossági programok Kispesten” című projekt keretén belül állítottak össze. Ezen kívül a kerületi rendőrkapitányság munkatársai ez alkalommal is felhívták a kerékpárosok figyelmét, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Támogatásával indult országos akcióra, a BikeSafe-ra. Az akció lényege, hogy lehetőség van a bicikli nyilvántartásba vételére országos és biztonságos adatbázisban, amelyre az interneten (csekély technikai költsége van), de a kerületi kapitányságon (ingyenes) is van lehetőség. Ehhez azonban nagyon fontos, hogy mint az autónál is, meg legyenek a kerékpár vásárlásakor kapott papírok, az „alvázszám”. Akinek volt kedve, itt is regisztrálhatta kerékpárját. (Bővebben: www.bikesafe.hu) – mesélte Váradi Fekete Petra, a kerékpáros reggelik önkormányzat szervezője.

 

© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.