2022. szeptember 27., kedd, Adalbert

Megnyílt a Látványraktár

Kispest
2021. szeptember 08. szerda Írta: Csizmadia Viola

 

A Kispesti „Gránit” kőedénygyár termékeiből létrehozott Látványraktár nyílt meg a Kispesti Helytörténeti Gyűjteményben ma délelőtt. A kiállítást Vinczek György alpolgármester nyitotta meg.


Siklós Zsuzsanna, a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetője bevezetőjében megköszönte Mohay Orsolya munkáját, hiszen a művészettörténész oroszlánrészt vállalt a kiállítás megalkotásában.

Siklós Zsuzsanna elmondta, a gyűjtés már megindult az ’50-es, ’60-as években, az előd, Benyó Márta, a gyűjtemény lelke és mozgatója volt, a gyárral kiépített jó kapcsolata révén igyekezett összegyűjteni a termékeket. A kispesti gránitgyár fennállása alatt nem épített ki múzeumi hátteret, de olyan jelentős iparművészek dolgoztak itt, akik utólag is megérdemlik ezt az állandó kiállítást – fogalmazott a gyűjtemény vezetője. Nemcsak tárgykultúrában jelentős ez a tér, hanem abban is, hogy minden korszak ad egy lenyomatot egy-egy csészén, tányéron, vagy dísztárgyon keresztül.

Vinczek György alpolgármester köszöntőjében elmondta, tizenöt négyzetméterrel gyarapodott most a kiállítótér, hiszen egy régi irodát alakítottak át egy látványraktárrá. Az alpolgármester hozzátette, egyértelmű, hogy a „gránit” lett a kiállítás tárgya, hiszen hihetetlen gazdag anyag volt és van a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény birtokában.

A megnyitón Szőnyeg-Szegvári Eszter művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria muzeológusa tartott előadást a magyar iparművészet 1950-től 1989-ig terjedő időszakáról.

 

© 2008-2022 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.