2022. szeptember 27., kedd, Adalbert

Szerb hagyományőrzők a KMO-ban

Kispest
2021. szeptember 27. hétfő Írta: Csizmadia Viola

 


Kulturális estet rendezett a Kispesti Szerb Önkormányzat a KMO Művelődési Központban szombaton. A hagyományőrző rendezvényen a deszki Bánát Szerb Kulturális Egyesület mutatkozott be a közönségnek.

Gajda Péter polgármester köszöntőjében kiemelte a kiváló kapcsolatot a kispesti szerb nemzetiségi önkormányzattal, és az idei nehezebb helyzet ellenére bízik abban, hogy jövőre kicsit könnyebb lesz, és zökkenőmentes lehet az együttműködés. A hárommilliárdos kormányzati elvonás érintette a kerületi nemzetiségi önkormányzatokkal való együttműködést is, az év elején a Kispesti Önkormányzat nem tudott akkora támogatást nyújtani, mint korábban. Szerencsére – mint a szerbek is – saját forrásból tudtak programokat szervezni.

Köszöntötte a rendezvényt Király László, Deszk polgármestere és Rusz Boriszláv, a Kispesti Szerb Önkormányzat elnöke is, aki elmondta, az esten szülőfaluja, Deszk kultúráját mutatja be a Bánát Egyesület.

Brczán Krisztifor, az egyesület elnöke arról beszélt a közönségnek, hogy céljuk a szerb kultúra megőrzése, a néptáncegyüttes 1948-ban alakult, az elmúlt 15 évben létrejött a „Szent Száva” Szerb Kulturális, Oktatási és Hitéleti Központ, amelyben iskola, óvoda, múzeum és műhely is működik.

A hagyományőrző kulturális esten a Bánát Egyesület tamburazenekara, felnőtt, gyermek, ifjúsági és szenior táncegyüttese, valamint bemutatkozott az egyesület szövő- és hímzőköre.

© 2008-2022 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.