2022. augusztus 16., kedd, Ábrahám

Argentin-magyar gasztrovakáció Wekerlén

Kispest
2021. augusztus 20. péntek Írta: Csizmadia Viola

 

Az Argentin Köztársaság Nagykövetségének támogatásával argentin-magyar gasztrovakációt rendez a Wekerle Étterem pénteken és szombaton. A rendezvény tiszteleg az argentin nemzeti ünnep (augusztus 17.) és a magyar államalapítás augusztus 20. ünnepe előtt. Gajda Péter polgármester, valamint Kertész Csaba, Varga Attila és Vinczek György alpolgármesterek is részt vettek az eseményen.

Vinczek György a Wekerlei Kultúrházban évek óta hagyományosan megrendezett nemzeti napokat említette köszöntőjében, amelyek keretében számos ország kultúrájával, gasztronómiájával ismerkedhettek már meg a wekerleiek és a kispestiek. Arról beszélt, hogy ha megismerjük a világ országait, azok kultúráját, még inkább büszkék lehetünk saját hagyományainkra, értékeinkre. Ezért is öröm, hogy most Argentína mutatkozik be kultúrájával, gasztronómiájával a kispestieknek – fogalmazott.

Ricardo Vignolo, Argentína gazdasági attaséja hazája ünnepéről beszélt, amely pár nappal előzi meg a magyar nemzeti ünnepet: 1850. augusztus 17-én hunyt el José de San Martín argentin tábornok, a dél-amerikai felszabadító hadsereg parancsnoka, aki harcolt Argentínában, és seregével felszabadította Chilét és Perut is. Elmondta, az őslakosok mellett a XIX. század végétől érkező bevándorlók – köztük sok magyar – nagy hatással voltak a kultúrára. Említette a tangót, a jellegzetes argentin marhahúsból készült ételeket és az argentin borokat, amelyeket számos nemzetközi díjjal ismertek el elmúlt évtizedekben.

A megnyitót wekerlei óvodások magyar népzenei műsora követte, majd tangóbemutatónak tapsolhatott a közönség az argentin Lucas Molina Gazcón és magyar partnernője, Somos Judit előadásában

Román Péter étteremtulajdonostól megtudtuk, a programokat ők szervezték a nagykövetség támogatásával. A kétnapos magyar-argentin kulturális és gasztronómiai utazás a finomságok mellett sokféle gyerekprogrammal (arcfestés, játszósarok, bohóc, bűvész show, gyerekfilmek) várja a kicsiket, és a felnőtteknek is olyan különlegességeket tartogat, mint a tangó tanulás, az élő latin zene és az esti grill partik.

p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #00000a; line-height: 120%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 }p.western { font-family: "Calibri", serif; font-size: 11pt; so-language: hu-HU }p.cjk { font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US }p.ctl { font-family: ; font-size: 11pt; so-language: ar-SA }

© 2008-2022 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.