2021. szeptember 27., hétfő, Adalbert

Online dolgozik a képviselő-testület is

Kispest
2020. november 25. szerda Írta: Csizmadia Viola

 

Többek között a rászoruló családok év végi egyszeri támogatásáról, kulturális intézmények összevonásáról, a kispesti általános iskolák egy-egy millió forintos vissza nem térítendő fejlesztési és alapítványok támogatásáról, valamint bölcsődei átszervezésről döntöttünk közösen a képviselőkkel a járvány terjedése miatt most online módon - tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől.

A polgármester tájékoztatása szerint a veszélyhelyzeti jogszabályoknak megfelelően a képviselő-testület helyett a polgármester hozhat határozatokat és döntéseket. De természetesen, hasonlóan a tavaszi gyakorlathoz, most is minden képviselő-testületi tag előre megkapta az előterjesztéseket, a bizottsági döntéseket, majd online szavazhatott és véleményt alkothatott az adott napirendi kérdésekről.

Így a képviselők online szavaztak arról, hogy az önkormányzati rendeletben foglaltaknak megfelelően 20 ezer forint év végi egyszeri támogatást kapnak a rendszeres települési támogatásban (454 kispesti), és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családok (60 család). Ezen kívül a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családokban gyermekenként további ötezer forint támogatást nyújtanak 123 gyermek részére. A támogatás teljes összege 10 millió 895 ezer forint.

A képviselők egyetértésével Gajda Péter döntött arról is, hogy a Kispesti Iskola Támogatási Alap terhére egy-egy millió forint fejlesztési támogatást kap a Bolyai iskola az eddig is önkormányzati támogatásból megvalósult tantermi légkondicionálás folytatására, az Eötvös iskola Angol Nyelvtudásért Alapítványa a tantermi digitális oktatás fejlesztésére, az Erkel iskola Műveltség Gyarapításáért Alapítványa a digitális oktatáshoz szükséges eszközök beszerzésére,a Gábor iskola Gábor Iskoláért Alapítványa IKT eszközök beszerzésére, a Kós iskola A wekerlei Kós Károly Iskoláért Alapítványa IKT eszközök beszerzésére, a Kispesti Alapfokú Művészeti Iskola Kispesti Művészetoktatásért Alapítványa táncoktatáshoz jelmezek, kellékek beszerzésére, a Kispesti Móra Ferenc Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Kéz a Kézben Alapítványa szabadtéri játszóeszközök, valamint laptopok beszerzésére, a Pannónia iskola Pannónia Iskola 2000 Alapítványa az oktatói informatikai eszközpark korszerűsítésére, a Puskás iskola Egyszer Élsz! Hogyan Élsz? Alapítványa az intézményi átszervezés miatt szükségessé vált tanulói székek és padok,sporteszközök, iskolai textiláru, továbbá tabletek beszerzésére, a Vass iskola „Egy megújuló iskoláért” Alapítványa olyan kaputelefon beszerzésére, mellyel valamennyi osztályterem elérhetővé válik, valamint a Deák gimnázium A Kispesti Deák Ferenc Gimnáziumért Alapítványa hordozható tanulói és tanári számítógépek beszerzésére.

A képviselők egyetértettek a KMO Művelődési Központ és a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár Művelődési Ház 2021. január 1-jével történő szervezeti összevonásával, a KMO módosított alapító okiratának elkészítésével, amelyet indokolt a 2021. éves költségvetésről szóló törvényjavaslat alapján várható jelentős forráselvonás. „Ezzel az átszervezéssel, e feladatokat hatékonyabban láthatnánk el. Az összevonással önkormányzatunk hatékonyabban, szervezettebben látja majd el a közművelődési közfeladatokat, és az ehhez kapcsolódó vagyonkezelési feladatokat. Az átszervezéssel a közművelődési intézmények egy egységes intézménnyé alakíthatók át.”

Kispesten a bölcsődékbe jelentkezők számának évek óta érzékelhető csökkenése miatt a kerületi szakértők a Kispesti Egyesített Bölcsődék - Csillagfény Bölcsőde Harangvirág Bölcsőde tagintézmény megszüntetésére tettek javaslat. Az előterjesztés szerint 2020.09.28-án a kerület bölcsődéibe a 480 férőhelyre 333 gyermeket vettek fel, így az intézmények feltöltöttség kerületi szinten 69 százalékos. A tárgyban készített kimutatások szerint a leginkább kihasználatlan bölcsődei tagintézmény a Harangvirág bölcsőde. A döntés értelmében az 50 férőhelyes bölcsőde üzemeltetése nem gazdaságos, mert 16 dolgozóra jut 22 gyerek, ezért 15 dolgozóval és 50 férőhellyel csökkentették a kerületi bölcsődei ellátást. A dolgozók elhelyezése, alkalmazása a Kispesti Egyesített Bölcsődék - Csillagfény Bölcsőde tagintézményeiben megoldható lesz. A bölcsőde azonban még nem zár be, hanem június végig, a nevelési év befejezéséig fogadja a gyerekeket.

© 2008-2021 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.