2021. szeptember 27., hétfő, Adalbert

Újabb szociális bérlakásokat újított fel az önkormányzat

Kispest
2020. október 27. kedd Írta: Csizmadia Viola
Az Attila utcai lakásba már beköltözött a bérlő, az Irányi utcaiba a Családok Átmeneti Otthonából érkeznek új lakók, és megvan a Kós Károly téri lakás bérlője is. A három bérlakás felújítása összesen több mint 15 millió forintba került – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől.
A nyár folyamán újították fel ezeket a szociális bérlakásokat, amelyekből kiköltöztek a bérlők, akik sajnos nagyon lelakott, leromlott állapotban hagyták hátra. Több mint 15 millió forintot fordítottunk a három lakás rendbetételére, így újra bérbe tudtuk adni krízishelyzetben levő bérlőknek. Az önkormányzat csak olyan ingatlanokat ad bérbe, amelyek kulturált módon vannak felújítva – mondta Kispest polgármestere. Gajda Péter kitért arra is, bár nagyon sokan fordulnak az önkormányzathoz lakhatási gondjaik megoldása miatt, sajnos nem tudnak minden rászorulón lakással segíteni. Apránként a legnehezebb helyzetben lévőket tudja támogatni a kerület egy-egy ilyen felújított bérlakással.
Varga Attilától megtudtuk, jelentősen alacsony lakbérrel is tudja támogatni az önkormányzat azokat a családokat, akik nem tudnak piaci albérleti díjat fizetni. A lakásállomány egyelőre nem tud gyarapodni, felújítás után a megüresedő lakásokat lehet újra kiadni, bérlakás-építési program indításához jelentős állami segítségre lenne szükségük az önkormányzatoknak. Az alpolgármester hozzátette, összességében mintegy 700 önkormányzati bérlakás van Kispesten, sok közülük terhelt, a bérlők milliós tartozásokat halmoztak fel, így nem lehet kiadni azokat, előbb rendezni kell a tartozásokat.
Kránitz Krisztián, a Vamüsz igazgatója elmondta, nagyságrendileg az ilyen lakások felújítási költsége négyzetméterenként meghaladja a nettó 100 ezer forintot. Ez a teljes elektromos, épületgépészeti, építészeti felújítást jelenti a festés-mázolástól, a padló és fali burkolatok cseréjén át a szerelvények, mosdók, mosogatók, fűtőtestek és gáztűzhelyek cseréjéig, mint a most felújított lakások esetében is. Szinte a nulláról kell újjáépíteni ezeket a lakásokat – fogalmazott.
© 2008-2021 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.