2021. szeptember 27., hétfő, Adalbert

Szélmalomharc az Atatürk téren

Kispest
2020. szeptember 10. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

 

Lakossági bejelentésekre, Somogyi Lászlóné önkormányzati képviselő kezdeményezésére, Gajda Péter polgármester, Plánk Róbert rendőrkapitány, Varga Attila alpolgármester, Bali Péter rendészeti igazgató, valamint Bugyiné Szabolcsi Ágnes irodavezető részvételével hatósági bejárást tartottak a XIX. kerületi Rendőrkapitányság, a Kispesti Rendészeti Központ, a Hatósági Iroda szakemberei azért, miként lehetne visszaszorítani az Atatürk téren lévő közterületi italozást, életvitelszerű tartózkodást, illegális kereskedelmet.

Abban a bejáráson résztvevők egyetértettek, hogy ez az állapot már nem tartható tovább, ugyancsak zavarja az itt élők nyugalmát. Az egyik legnagyobb problémát a téren a köztéri italozás jelenti, amelyet a Reál Pont üzletből és a közeli dohányboltból látnak el.

Bugyiné Szabolcsi Ágnes irodavezető tájékoztatása szerint a Hatósági Irodának módja van arra, hogy lakossági bejelentés, vagy kamerafelvétel nyomán történő tettenérés esetén, amikor is a téren lévő boltok 5 méteres körzetében alkoholárusítás és fogyasztás történik, akkor akár 90 napra elrendeljék az üzlet bezárását. Ezt a megoldást üdvözölték, hiszen bizonyított tény, hogy az üzletek működése alapvetően befolyásolja, mi történik a téren.

De az életvitelszerű közterületen való tartózkodás, és az ezzel járó cselekmények is gyakran okoznak közfelháborodást. Az áldatlan helyzet megoldására azonban nincs kézenfekvő megoldás. Megoldást csak a fokozott hatósági jelenlét és ellenőrzés hozhat, de ennek is vannak buktatói. A tapasztalatok szerint míg akár éjszaka, akár nappal a rendőri, a közterület-rendészeti jelenlét biztosított a téren, addig nyugalom van, és mihelyst megszűnik az ellenőrzés, a hangoskodók, a randalírozók, az italozók visszaszivárognak ide.

Sajnos a jelenség nem Kispest-specifikusak, hanem fővárosi, sőt országos szintű a jelenség és az ebből adódó problémák, amelyeket mi itt a kerületben is tapasztalunk. A kerületben található az egyik legnagyobb intermodális közlekedési csomópont, a KöKi, amely szinte vonzza más kerületekből, vidékről érkező csellengőket, próbálkozókat – mondta Gajda Péter polgármester a bejáráson.

Kispesten jelenleg néhány terület, a Kossuth tér, a Templom tér, az Atatürk tér, a KöKI területe számít gócpontnak, ahol rendszeresen gyülekeznek, és ellenőrzés esetén elvándorolnak egyik helyről a másikra. Ezért ez egy szélmalomharc – mondta Plánk Róbert ezredes, Kispest rendőrkapitánya, aki elmondta azt is, hogy sokszor intézkednek, és csak augusztusban 100 esetben tettek feljelentést közterületen történt alkoholfogyasztás miatt a kerületben.

Abban is egyetértettek a jelenlévők, hogy a rendőri és közterület-rendészeti kapacitások szűkösségét az összehangolt közös járőrözéssel tudnák hatékonyabbá tenni.

Megállapodtak abban is, hogy a térre való jobb rálátás érdekében új térfigyelő kamerát is telepítenek a térre, illetve átgondolják a régi áttelepítését, mert az évek során a téren lévő fák lombkoronái takarhatják a kamerák „rálátását”.

 

Varga Attila arról beszélt, hogy a téren lévő fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő, korábban kereskedelmi célokra használt üzlethelyiségek ma már üresen tátonganak, és csak „tájsebek”, szinte vonzzák az illegális tevékenységet végzőket. Ezért az alpolgármester kezdeményezni fogja a fővárosnál, hogy vagy legyenek ismét jó gazdái az üzlethelyiségeknek, vagy hasznosítsák újra ezeket, vagy adják át használatra a kerületnek. Egy új funkcióval, élettel ismét megtöltött tér nem csak a hajléktalanokat, csellengőket, üzletelőket vonzza majd ide – vélekedett Varga Attila.

 

 

© 2008-2021 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.