2021. szeptember 27., hétfő, Adalbert

A kispestiek megduplázták az adományalapot

Kispest
2020. szeptember 05. szombat Írta: Csizmadia Viola

 


A kerületben élők aktív részvételével 7 millió 30 ezer 400 forintra nőtt a Richter Gedeon Zrt. adományalapja a Richter Egészségvárosban az adománycélra, a szemészeti ultrahang és OCT-gép beszerzésére a Kispesti Egészségügyi Intézet Szemészeti Osztályára.

Az érdeklődésre jellemző volt, hogy már a program kezdése előtt sorok álltak az egyes szűrővizsgálatok sátrainál a Templom téren. A Richter Gedeon Nyrt. 3,5 millió forintot ajánlott fel az egészségügyi intézmény számára, melyet minden látogató és a programokon részt vevő kispesti a részvételért járó adománypontok alapján kalkulált forintokkal növelhetett, valamennyi szűrővizsgálatért, tanácsadáson való részvételért vagy előadás meghallgatásáért, tornáért, teszt kitöltéséért további adománypontok jártak. Minden pontot érő aktivitás 300 forintot ért, amelyeket az aktivitáspontokon lévő termináloknál lehetett érvényesíteni a füzet alján lévő chip leolvasásával.

Kispest polgármestere a megnyitón megköszönte a Richternek a 3,5 millió forintos adományt és azt, hogy „a rendkívüli eseményt a rendkívüli időszakban idevarázsolták”. Elmondta, az egészségügy fejlesztése az elmúlt években is kiemelt jelentőségű volt az önkormányzat számára, több százmillió forintot fordított a háziorvosi rendelők, a Kispesti Egészségügyi Intézet (KEI) műszerparkjának és az épület fogadóterének felújítására. Gajda Péter hangsúlyozta, az Egészségváros rendezvény jól illeszkedik az évhez, hiszen idén is folytatódott a munka, több régóta várt, jelentős egészségügyi fejlesztés is elindult: az Egészséges Budapest Program keretében közel egymilliárd forintot nyert a kerület egynapos sebészet kialakítására a szakrendelőben, elkészült az új labor is, megújulnak a házi gyermekorvosi rendelők, modern képalkotó diagnosztikai rendszer (CT és MR) költözik az intézetbe.

Az önkormányzat, a Richter, a KEI és a lakosság összefogását méltatta dr. Kozma Róbert, a Richter Gedeon Nyrt. belföldi értékesítési és marketingigazgatója is a záróeseményen. Elmondta, hogy a véradáson 48-an jelentek meg és 39-en adhattak vért. Arról is beszélt, hogy több mint 2000 szűrést végeztek el – 200 eredmény miatt orvoshoz kell fordulniuk az érintetteknek, rengetegen vettek részt a tanácsadásokon és előadásokon, több mint 1500 volt az internetes aktivitás, és a több mint 11 ezres aktivitással Kispest lett a legaktívabb fővárosi kerület. Mindezek eredményeként a Richter Gedeon Nyrt. összesen 7 millió 30 ezer 400 forintot adományozott a Kispesti Egészségügyi Intézetnek a szemészeti szakrendelés műszerfejlesztésére.

A KEI főigazgató-főorvosa, Dr. Kumin Marianna nagyon megköszönte a kispestieknek az aktív részvételt, és a nap kettős céljáról, a személyes egészségvédelemről és a szemészeti műszerfejlesztés megvalósulásáról beszélt, hangsúlyozva, hogy ekkora horderejű lakossági szűrés még nem volt Kispesten.

A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros Programot. A szlogen – „Egészség ezreknek, milliók a kórháznak” – alapján a programsorozat célja, hogy mindenki egyszerre tehessen valamit saját maga és családja egészségéért és települése egészségügyének fejlesztéséért – Kispest esetében a KEI számára nyújtandó adomány formájában. Az adománycél a szakrendelő szemészeti szakrendelésének műszerfejlesztése, ultrahang és OCT-gép beszerzése volt.

A nap házigazdája Barabás Éva volt, Béres Alexandra a közönséget mozgatta meg egészségmegőrző tornákkal. Radványi Dorottya az Agora sátorba várta az érdeklődőket: beszélgetett Rudolf Péter színész-rendezővel – a rendezvényen is bemutatott, Richter Gedeonról készített portréfilm főszereplőjével – egészségről, filmről, színházról. Szó esett a programban többek között a memória csodálatos világáról, a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a bőr és a körmök gombás fertőzéséről. A Richter a nőkért sátorban Szily Nóra beszélgetett a Richter Anna-díjas Fenntartható jövőkép(p) csapatával, majd beszélt a kiégés elkerüléséről, Jaksity Kata motivációs előadást tartott, Zsíros László Róbert az online világ magánéletre gyakorolt hatásairól beszélt, Péntek Enikő az egészséges táplálkozás és mindennapi mozgástrükkök rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket.

Számos prevenciós vizsgálat várta a lakosságot: prosztataszűrés (PSA), csontsűrűség-, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, szív-és érrendszeri kockázatfelmérés, érszűkület-vizsgálat, cukorbetegeknek neuropátiaszűrés, testtömegindex-mérés (BMI), szemészeti, asztma-, bőr- és körömgombaszűrés. Népszerűek voltak a tanácsadások is: urológiai, táplálkozási, patikai, szorongás és depresszió, memóriazavar, mell-önvizsgálat, változókori problémák és nőgyógyászati tanácsadás.

 

© 2008-2021 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.