2021. augusztus 04., szerda, Domonkos és Dominika

Maszkcsata

Kispest
2020. szeptember 08. kedd Írta: a Szerk.

 


„Fiatalember, miért nem visel maszkot?!” – kiált oda egy nyugdíjas az előtte felszálló, majd kétméteres harmincas férfira az 50-es villamoson. A férfi úgy tesz, mintha nem hallaná a nőt, megáll a bal első ajtó előtt és kifelé bámul. „Nem hallja, magához beszélek, hol a maszkja?” – kiáltja oda felpaprikázva, miközben odalép a férfihez, és bal kezével a nyomaték kedvéért megveregette vitapartnere vállát. A férfi oldalra fordított fejjel, méla unalommal és megvetéssel ránézett az asszonyra, és csak annyit mondott: „Ez testi sértés, hívjunk rendőrt?” „Majd ha az édesanyja megbetegszik, akkor mit fog szólni?” – próbálkozik az asszony, de kérdése elszáll a levegőben.

Százával tudnánk ilyen, és ehhez hasonló történeteket mesélni egymásnak. Ahogy a hétköznapjainkba beköltözött a vírus, az ellene érvényben lévő védekezés változó és állandó szabályai, úgy szaporodtak a napi konfliktusok. Az emberek egymástól, az internetről próbálnak információt szerezni, olykor heves vitákat, véleménycseréket is felvállalva.

A szakemberek véleménye is megoszlik a témában. Pedig a bizonytalanság ugyancsak nagy a vírushelyzet és a víruselleni védekezés megítélésében, a járvány megelőzésére elrendelt intézkedések, a protokollok végrehajtásában.

Nagyon belefáradtunk a vírus első hullámába, a távoktatásba, az otthoni munkába, a rendezvénynélküliségbe, a bezártságba, a rokonok, barátok, ismerősök hiányába, az idősávos vásárlás fegyelmébe, és a maszkviselésben sem hisz ma már mindenki.

A nyáron kiszabadultunk, nyaraltunk, barátkoztunk, összejöttünk, de lehet, hogy ennek hamarosan „megisszuk a levét”.

Megszaporodtak a „vírus-szkeptikusok”, így lettek maszk- és védekezéspártiak, de megnövekedett a maszkellenzők száma is. Ma már nem csak jobb- és baloldal mentén szakadt ketté az ország, hanem a vírus okán is.

Tudomásul kell vennünk, hogy a veszély még nem múlt el, és már világosan látszik, ha tetszik, ha nem, hosszú távra kell berendezkednünk, legyen az maszkviselés, a „felhőbe” való gyógyszerfelírás, a távoktatás, a távgyógyítás, a távolságtartás, és még ki tudja, mi minden!

 

© 2008-2021 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.