2021. szeptember 27., hétfő, Adalbert

Rekordszámú résztvevő a kerületi művészeti karantén-pályázaton

Kispest
2020. július 03. péntek Írta: Csizmadia Viola

 

 

A vártnál jóval több pályamunka érkezett a kispesti gyerekektől a Hiányzik a világ!, azaz karantén gyerekszemmel című közös alkotói pályázatára, amelyet a Kispesti Kóficok Kerületi Napközis Tábor, a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár Művelődési Ház, valamint Kispest Önkormányzata hirdetett a veszélyhelyzet, a távoktatás idején – tudtuk meg Dékánné Haas Zsuzsától, a napközis tábor szabadidő-szervezőjétől, a pályázat koordinátorától.

Mint azt a pályázati koordinátortól megtudtuk, egy kisfiú spontán kívánság-ötlete alapján meghirdetett karantén-pályázatra 8 kispesti intézményből 106 pályázó gyerek 181 pályázata érkezett. Ebből a zsűrik (képzőművészek és irodalmárok) 35 pályamunkát díjaztak. A rendkívüli érdeklődés a szervezőket is meglepte, és különösen örültek annak, hogy a Vass iskolából csoportos pályázat is érkezett. Dékánné Haas Zsuzsa ezúton is köszönte mindazon pedagógusok munkáját, akik fantáziát láttak a pályázaton való részvételben, és valamennyi zsűritagnak, támogatónak, az önkormányzattól kiemelten Vinczek György alpolgármesternek, akik az első hívó szóra jöttek, és együtt dolgoztak a szervezőkkel a közös siker érdekében.

Az alpolgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy a gyerekek bármennyire is örültek kezdetben annak, hogy nem kellett iskolába menni, két és fél hónap után már hiányoztak a gyerekek, a pedagógusok, a szülők az iskolákból, nélkülözni kellett egymás társaságát. Ezért is jó, hogy megkezdődhettek a nyári táborok, hiszen a kerületi napközis tábor is kitűnő alkalom a találkozásra, az együttlétre. Ez a pályázat is jó lehetőséget kínált a veszélyhelyzetből adódó bizonytalanságok, szorongások, feszültségek, gondolatok megfogalmazására. A sok beérkezett alkotás közül most leginkább azokat a műveket díjazták, amelyek igazán kapcsolódtak a megadott témához, a karantén idején bennünk lévő érzéseket fogalmazták meg.

A képzőművészeti alkotásokat bíráló zsűri elnöke, Skoda Éva, a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület elnöke a díjátadón hangsúlyozta, hogy különösen nehéz volt most díjazni, mert önmagában annyi kreativitás, szeretet, gondolat volt egy-egy pályaműben, amit még a felnőtt alkotók is megirigyelhetnének. Az egyesület elnöke örömmel tájékoztatta a díjazottakat, hogy a legjobb pályaműveket a Simonyi Zsigmond utca és az Üllői út sarkán lévő Helikocka, szabadtéri kiállítóhelyen láthatják majd a kispestiek, de a szeptemberi GyerekFeszt keretében valamennyi pályamunkát kiállítják a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár Művelődési Házban.

A képzőművészeti alkotásokat a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület művészei zsűrizték: Skoda Éva, Tényi Sarolta és Duffek Tivadar.

Az irodalmi pályaműveket Börzsönyi Erika iskolai könyvtáros, költő, Dobszay Balázs magyar-történelem szakos tanár és Faragó Tímea magyar-német-drámapedagógia szakos tanár bírálta.

Különdíjak:

A „legszorgalmasabb” iskola: Vass iskola

A „legszorgalmasabb” pályázó: Gyimesi Zsófia, Gábor iskola

Közönségdíj: Varga Csanád, Erkel iskola

Fair play-díj: Kiss Miett és családja, Vass iskola

Vass iskola 4. osztálya közösen írt meséje: Dr. Mayer Virág, Tóth Marcell, Morvai-Tánczos Gergő Áron, Besze Szabolcs, Ruzsinszki Alex, Milák Máté, Román Rita, Varga Márton Károly, Ilyés Réka Korina, Prekopp Panna

A Dél-Pesti Autóvadász és Polgárőr Egyesület különdíja: Farnek Lujza Kedvenc madaram című alkotás petpalack-kupakokból (az újrahasznosítás és a fenntarthatóság fontosságának felismerése, Kós iskola

A Kispesti Helikon Kulturális Egyesület különdíjai: Müller Ádám,Vass iskola, Simon Hanga, Gábor iskola, Varga Csanád, Erkel iskola, Pálmai Roland, Erkel iskola

A képzőművészeti alkotások eredménye:

1-2. osztály:

Elek Patrik, Vass iskola

Darabán Bence Levente, Vass iskola

Baka Bálint, Puskás iskola

3-4. osztály:

Gyurcsó Dorina – Gyurcsó Benjámin, Eötvös iskola

Dózsa Nikoletta – Vass iskola

Ihász Jázmin – Bolyai iskola

5-6. osztály

Knódel Nóra – Vass iskola

Bernáth Petra – Erkel iskola

Nyíri Levente – Vass iskola

7-8. osztály:

Farnek Lujza – Kós iskola

Morvai Emese – Erkel iskola

Tanács Liliána – Erkel iskola

Irodalmi alkotások:

3-4. osztály

Tanhauser Tamara – Vass iskola

Antalics Orsolya – Vass iskola

Hutkai Blanka – Vass iskola

A meghirdetett pályázat főtámogatói: Kispest Önkormányzata, a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár Művelődési Ház, a Dél-Pesti Autóvadász és Polgárőr Egyesület, a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület és az Édeském Cukrászda

 

© 2008-2021 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.