2021. szeptember 27., hétfő, Adalbert

Lesz-e vízvezetékcsere állami támogatással Wekerlén?

Kispest
2020. augusztus 08. szombat Írta: Csizmadia Viola

 

A lakossági vízvezeték cseréjének állami támogatására, a Zoltán utcai Sporttelep fejlesztésére, illetve a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet felújítására tett módosító javaslatot Hiller István, az országgyűlés alelnöke, Kispest országgyűlési képviselője Magyarország 2021. évi központi költségvetésének tárgyalásakor.

Hiller István a kispesti Wekerletelepen 1 milliárd forint támogatást kér az elavult vízvezeték-hálózat felújítására. A képviselő indítványában leírja, hogy Budapesten belül az ivóvízben mért ólomtartalom a kispesti Wekerletelepen átlagosnál magasabb értéket mutat. Egyes helyeken meg is haladja az egészségügyi határértéket. Az igazán nagy problémát ma már nem a közműszolgáltató által kezelt bekötővezetékek jelentik, hiszen azokban a hálózatokban az ólomcsöveket már lecserélték az elmúlt évtizedekben. A probléma elsősorban a magántulajdonban lévő ingatlanok belső hálózatában alattomosan meglapuló, évtizedekkel ezelőtt beépített ólomvezetékek jelentik, amelyek olcsók és könnyen megmunkálhatóak, ezért közkedveltek voltak. Ólomcsöveket jellemzően 1945 előtt építettek be, de esetenként az 1945 és 1975 közötti épületekben is előfordulhatnak. Miután Wekerletelep lakossága 1945 előtt épült házakban él, nagy az esély arra, hogy ők egészségre ártalmas, magas ólomtartalmú vizet isznak. Sajnos a vízvezetékek szükséges cseréjére a magántulajdonosok kis részének van anyagi lehetősége. Ezért szükséges egy államilag támogatott alap létrehozása,amelyből támogatni lehet a wekerlei lakosok vízvezetékcseréjének programját.

Hiller István másik módosításában arról beszél, hogy Kispest Önkormányzata és a Wekerlei Társaskör Egyesület évek óta folytat egyeztetéseket a Zoltán utcai Sporttelep egy részének közösségi hasznosításáról. Az elmúlt időszakban lezárultak a közösségi egyeztetések és elfogadásra kerültek a tervek, amelyek ingyenesen használható sportpályákat, közösségi teret és a környék parkolási gondjain segítő parkolók kialakítását tartalmazza. Sajnos a koronavírus okozta bevételkiesések és a kormányzati forrás elvonások miatt a projekt megvalósítására nem maradt erőforrása az önkormányzatnak, de 50 millió forintos központi költségvetési támogatással ez mégis megvalósítható lenne, és a 11 ezer wekerletelepi lakos sportolási lehetőségeit számottevő mértékben javítaná.

Hiller István képviselő harmadik javaslata is közvetetten érinti a kispestieket, hiszen ebben a Jahn Ferenc Kórház és Rendelőintézet felújítására kér 3,2 milliárdot. Az intézmény épületének felújítása, korszerűsítése, az eszközparkfejlesztése évek óta elmaradt, így Dél-Budapest lakosságának egészségügyi ellátása az egyik legelmaradottabb a fővárosban.

A 2021.évi költségvetés elfogadásáról hamarosan szavaz az országgyűlés.

 

© 2008-2021 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.