2024. máj. 22., szerda, Júlia és Rita

Bemutatjuk: Szujkó Szilvia, foglalkoztatáspolitikai tanácsnok

Kispest
2011. június 22. szerda

 

Karrierjét óvónőként kezdte, 1987-től foglalkozik közművelődési, civil ügyekkel. 1998 óta kispesti önkormányzati képviselő, tavaly foglalkoztatáspolitikai tanácsnokká választották. 2004-től elnöke a Kispest Közbiztonságáért Közösségi Jóléti Egyesületnek.

- Hogyan került a politika közelébe?

1996 óta dolgozom az MSZP Országos Központban az Önkormányzati Titkárságon. Komoly tapasztalatra tettem szert a pártnál eltöltött 15 év alatt. Kapcsolatom van az ország összes szocialista képviselőjével. Választások alkalmával a jogi feladatokat is ellátom.

- Mióta vesz részt a kispesti közéletben?
A kispesti önkormányzati munkám sokkal személyesebb kapcsolatokat igényel. Tizenharmadik éve dolgozom a kerületben, 12 évig vezettem a Közművelődési és Oktatási Bizottságot, jelenleg foglalkoztatáspolitikai tanácsnoki posztot töltöm be. Tagja vagyok a KOSIE, valamint a Szociális Bizottságnak.
- Miért épp ezekben a bizottságokban dolgozik?
A szakmai munkák kijelölésénél számít a képviselő szakmai végzettsége, (már akinek van), vagy a munkatapasztalata. Ha olyan feladatom volt, ahol szükség volt az elméleti tudás bővítésére mindig megkerestem a hozzá kapcsolódó képzési formát. Vegyész, óvónői, szociálpolitikusi és választási szakértői képzettséget is szereztem. Idén a Corvinus Egyetem projektmenedzseri képzésére adtam be jelentkezésemet. Hét éve dolgozom egy civil szervezet vezetőjeként, amely hátrányos helyzetű emberek segítésével foglalkozik.
- Mit szeretne elérni ebben a ciklusban?
Jelenleg a foglalkoztatáspolitikai területen kell eredményeket elérnem, ami a kerületünkben is a legnehezebb feladatok közé tartozik. A szociális intézményhálózat Kispesten nagyon jól kiépített. Erre az adottságra építve lehet sikereket elérni.
- Nem keseríti el néha a testületi üléseken folyó parttalan vita?
A kispesti testületbe négy párt szerzett mandátumot. Sok kerületi nem tudja, hogy a Fidesz frakció van többségben. Tavaly ismét Gajda Pétert választották polgármesternek, programját a jobboldali képviselők nem szavazták meg, így annak végrehajtása jóval nehezebb lesz. Úgy gondolom, a politikusoknak fel kéne nőniük a szerepükhöz, és végre csak a kispestiek érdekeit, a kerület fejlődését kellene szem előtt tartaniuk. A vitákban
általában szakmai szempontok alapján veszek részt. Ha nem a szakmaiság érvényesül egy–egy döntésnél, tudomásul veszem, mást nem tehetek.
- Hogyan látja a most az önkormányzatokra váró átszervezési célokat?
A ma ismert tervek szerint a Fidesz kormány szinte el kívánja
törölni a települések önkormányzatiságát. Biztos vagyok benne, ha a jelenlegi tervek törvénnyé válnak, a kispestiek is a saját bőrükön fogják érezni annak hátrányait. A Kispesti Önkormányzat is átalakul, megszűnnek az intézkedési lehetőségei, végrehajtói szerepe.
© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.