2024. június 14., péntek, Vazul

Elrejtett jelkép?

Kispest
2011. június 20. hétfő Írta: Nagy István

A szabadkőművesek rejtélyes, titkok homályába burkolózó társaságáról bizonyára már sokan hallottak az olvasóink közül is. Az viszont már kevésbé közismert, hogy a titkos társaság fontos szerepet töltött be Kispest történetében is.

 

A szabadkőművesség eredetileg a XVIII. századi Angliából származó, az erkölcsi értékek, valamint a szellem szabadságának egyetemességét valló, a felvilágosodás hagyományait követő titkos szervezet. Tagjai ritualizált beavatási szertartásokon keresztül ismerhetik meg a szabadkőművességhez kapcsolódó szimbólumrendszer mélyebb jelentéseit. A különböző, szabadkőművesek számára nagy jelentőséggel bíró szimbólumokat így gyakran alkalmazzák a tagok, akár nyilvánosan is, elvégre azok üzenete a kívülálló számára nem érthetőek.

 

A szabadkőműves mozgalom a XX. század elején élte fénykorát Magyarországon megközelítőleg 11 ezer taggal. A 1900-as évek elején már Kispesten és Szentlőrincen is számos szabadkőműves élt és tevékenykedett. Ők 1911-ben saját, Türr Istvánról elnevezett páholyt is létrehoztak. Erőforrásaikat leginkább a helyi egészségügy és oktatás színvonalának emelésére fordították. Támogatták a Kispest - Pestszentlőrinci Tüdőgondozó Intézet létrejöttét, a tanítók részére otthont, 458 diák számára pedig napköziotthont alapítottak. Az első világháború alatt a kispesti szabadkőművesek hadikórházat üzemeltettek a Hoffer gyár által rendelkezésre bocsájtott helységekben, valamint anyagilag is támogatták az oroszok által lerombolt felvidéki település, Mezőlaborc felépítését.

 

A szabadkőművességet a háború után először a Tanácsköztársaság, majd a Horthy-rendszer is betiltotta, így a kispesti páholy sem működhetett tovább. Az egykor virágzó szabadkőműves korszak azonban nem múlt el nyomtalanul a kerületben. Talán nem véletlen egybeesés, hogy Dr. Brandtner Pál, Kispest jegyzője a várossá avatáskor, korábban a helyi szabadkőműves páholy tagja volt, az ekkor született a városi címer jobb alsó sarkában pedig körző és szögmérő található, márpedig ezek a tárgyak a legelterjedtebb szabadkőműves szimbólumok közé tartoznak.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.