2023. június 09., péntek, Félix
sz2013-01

A Sziget idén sem marad el!

Kispest
2013. június 26. szerda Írta: Sándor Péter

 

Bár a Sziget mára egy multikulturális rendezvénnyé vált sokszínű programkínálattal, azért a legfontosabb kérdés továbbra is a zenei kínálat minősége. Erre ebben az évben sem lehet panasz, hiszen a Hajógyári Szigeten augusztus 5-12. között fellép többek közt Nick Cave, a Franz Ferdinand, és a Blur is.

Ahogy azt az elmúlt években már megszokhattuk, nemcsak a szabadtéri nagyszínpadok, hanem a hatalmas, akár 8-10 ezer főt befogadó koncert és party sátrak is izgalmas csemegékkel várják majd az érdeklődőket. A jól bevált recept szerint most is lesznek visszatérő közönségkedvencek és nagy múltú előadók (Parov Stelar Band, Hadouken, Die Artze, Seeed, Ska-P, Skunk Anansie, Dizzee Rascal, Editors, Bad Religion, Empire of the Sun, Emir Kusturica And The No Smoking Orchestra, Dubioza Kolektiv, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Csík zenekar, Dub FX, Flogging Molly) és izgalmas, aktuális újdonságok (Azealia Bank, Michael Kiwanuka, Katy B, Zaz, DakhaBrakha!!! és még sokan mások).

Megalakul a Fesztiválköztársaság!
"Egy olyan közösségi helyet terveztünk, ahol, megtalálható minden, ami szemnek és fülnek ingere és persze szájnak és testnek, hiszen azt terveztük, hogy ez az egy hét együttlét egy felejthetetlen élményt nyújt majd az érkezőknek minden téren egyaránt. Azt mondtuk, hogy a Sziget nem csak egy fizikai értelmében önálló földdarab, hanem a kivonulásunk szimbóluma. Egy önálló szigetország, egy városállam, a „Szabadság Szigete”, ami egy hétre kinő a semmiből, és aztán újra eltűnik a föld színéről.” Időközben generációk nőttek fel, s azóta több mint 6 millióan tapasztalhatták meg személyesen, hogy ha valaki átlépi a Sziget határait, akkor valóban olyan, mintha egy önálló országba érkezne. A külvilághoz képest valami egészen más, egy sokkal szerethetőbb és élhetőbb világ fogadja a látogatót. Létrejött tehát a Sziget, ami tényleg egy önálló földrész, egy K-hídon túli világ, ahová belépve magunk mögött hagyjuk a hétköznapok nyűgeit és belevetjük magunkat egy vibráló élményhömpölybe. A 2013-as Sziget új koncepciója tehát tulajdonképpen egy létező tény újrafogalmazása: ezennel „hivatalosan” is magalakul a Sziget Fesztiválköztársaság, amire eddig is úgy gondoltunk, mint egy ideiglenes városállamra saját szabályokkal, sajátos kultúrával, önálló fizetőeszközzel, egy fizikailag is elkülönülő szigeten, egy világváros közepén, de most határozottabb megfogalmazásban..., címerrel, zászlóval.

A Sziget Fesztiválköztársaság az idei évtől immár saját szabadstranddal is büszkélkedhet. A korábbi években határozottan tiltva volt a dunai fürdőzés, idén azonban – köszönhetően a Duna vízminősége jelentős javulásának – a Sziget kijelölt strandján már szabadon mártózhatunk. A Sziget Beach természetesen kiépített infrastruktúrával és vendéglátással sőt, esténként a távol-keleti Full Moon Party-k hangulatával várja majd a vendégeket.

Szöveg és kép: Sándor Péter

© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.