2024. máj. 22., szerda, Júlia és Rita

Sakkverseny másodszor Ádám György emlékére

Kispest
2017. október 13. péntek Írta: Csizmadia Viola

 

Idén 7 ország (Oroszország, Lengyelország, Moldávia, Szerbia, Szlovákia, Románia) tíz csapata méri össze sakktudását azon a meghívásos nemzetközi ifjúsági egyéni és csapat sakktornán, amelyet a kerületi önkormányzat támogatásával Kispesten rendez a Barcza Gedeon SC.

Szomorú aktualitása lett az idei nemzetközi meghívásos sakkversenynek, amelyet immár második alkalommal rendeztek Kispesten. A megnyitón jelentették be, hogy a Barcza Gedeon SC alapítója Ősz Gábor, a szakosztály elnöke, aki Ádám Györggyel együtt vezették évtizedekig az egyesület sakk szakosztályát. A vasárnapig tartó tornát Ádám Györgyről, a klub örökös szakosztályvezetőjéről nevezték el, aki 1990-től haláláig, nélkülözhetetlen tagja volt a sakkozók közösségének.

Az önkormányzat nevében most is Vinczek György alpolgármester, a rendezvény lelkes támogatója köszöntötte a versenyző gyerekeket és a szervezőket, és külön tisztelettel a torna névadójának szüleit, édesanyját és édesapját, aki most töltötte be 90 életévét, valamint feleségét. Ádám György hosszú évekig munkatársam volt a polgármesteri hivatalban, ahol bizony sokáig csak nagyon kevesen tudták róla, hogy mi mindent megtesz a sakkért, illetve a szellemi sportok, a táblás játékok, a sakkon kívül például a Gó-t népszerűsítéséért, illetve azokért a közösségekért, ahol ezeket próbálják megszerettetni a gyerekekkel – emlékezett az alpolgármester.

Grimm György, a Barcza Gedeon SC alelnök/szakosztályvezetője, aki hosszú évekig tanulta a versenyszervezést is Ádám György jobbkezeként, átvette és azóta végzi azokat a feladatokat, amelyeket korábban Ádám György végzett. Ebben az esztendőben 7 ország ( Lettország, Lengyelország, Moldávia, Szerbia, Szlovákia, Románia és Ukrajna) 10 csapat verseng majd a díjakért. A 4-4 fős csapatok mindegyikében legalább egy kislány tagja van, és a 16 éves csapattagok mellett egy valakinek 12 év alattinak kell lennie. Lesznek villám és rapid versenyek is.

Ádám György felesége kérdésünkre elmondta: férje 25 évet szentelt az életéből a sakknak és más játékoknak. Az ő kapcsolatai révén kerülhet sor minden évben ezekre a meghívásos nemzetközi ifjúsági versenyekre. Jól esik, hogy az egyesület, a csapat így emlékezik a sportemberre – tette hozzá.© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.