2024. június 14., péntek, Vazul

Traktorok a Tündérkertben

Kispest
2017. máj. 02. kedd Írta: Csizmadia Viola

A kilencedik Hofherr-Dutra Gépmajálist rendezték meg a Kispesten traktorgyárat alapító Hofherr-testvérek egykori XVIII. kerületi villájában, a mai Új Tündérkertben és a parkban.

Gajda Péter, Kispest polgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy sok minden összeköti a két kerületet, de a gyáralapító Hofherr Mátyás személye mindmáig a legerősebb kapocs. Mindkét város büszke lehet a gyárra, Kispestről és Lőrincről is sok embernek adott munkát.

A kilencedik Gépmajális házigazdája, a XVIII. kerület nevében Lévai Zoltán alpolgármester gratulált az emléktársaságnak, egyben megköszönve nekik, hogy ápolják a hagyományt, emlékeznek és emlékeztetnek, valamint lehetővé teszik, hogy mindenki megcsodálhassa a majálison felvonuló gépeket.

Köszöntötte a megjelenteket és felidézte a gyár történetét Stieber József, a Hofherr-Dutra Emléktársaság tiszteletbeli alelnöke és Heilauf Zsuzsanna, a XVIII. kerületi Tomory Lajos Múzeum vezetője is.

A köszöntések után Gajda Péter és Lévai Zoltán is koszorút helyedzett el Hofherr Mátyás emléktábláján, majd beindították két traktor motorját, amellyel kezdetét vette a veterán traktorok és gépjárművek hagyományos felvonulása.

A majálison táncos-dalos műsort adott a Tébláb Táncegyüttes, zenélt a Kispesti Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara, volt cséplési bemutató, tárlatvezetés a szabadtéri gépkiállításon, valamint a Hofherr-emlékszobában.

A rendezvényt a 2009-ben alakult Hofherr-Dutra Emléktársaság szervezi, Kispest Önkormányzata minden évben támogatja. Az ünnep alkalmat ad arra, hogy a Hofherr-Schrantz Traktorgyár – 1951-től Vörös Csillag Traktorgyár (VöCsi) – egykori dolgozói, a gyűjtők, hagyományőrzők és érdeklődők találkozhassanak május 1-jén.

A mezőgazdasági gépgyárat 1900-ban alapította a Hofherr-család. Az akkor még tízezer lakosú Kispest nagyközségnek óriási lökést adott a gyáralapítás, jelentős iparosítás kezdődött, a Hofherr-gyár mintájára új cégek, üzemek jöttek létre. Az 1920-as években már traktorokat gyártottak itt. A Hofherr-család számos közcélú felajánlást tett, például utakat építtetett, egészségügyi ellátást hozott létre, tanoncképzést vezetett be. A 2. világháború után, az 1848-as államosítást követően a Dutra traktorok gyártása kezdődött meg az 1951-ben Vörös Csillag Traktorgyárrá keresztelt üzemben. A gyár ipartörténeti szempontból is kiemelkedő jelentőségű termékeket állított elő és fellegvára volt a műszaki tudományoknak. 1973-ban született döntés arról, hogy az állami vállalatot a Rába Magyar Vagon és Gépgyárhoz csatolják. Az utolsó Dutra-traktorok gyártását 1975-ben fejezték be.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.