2023. június 02., péntek, Kármen és Anita

Korszerű már a főzőkonyha az Eötvösben is

Kispest
2014. szeptember 12. péntek Írta: Csizmadia Viola

 

A Vass és a Puskás iskolák főzőkonyhái után most átadták az Eötvös iskola megújult konyháját is. Az önkormányzattal kötött megállapodás keretében a közétkeztetés színvonalának emelése érdekében a Pensio Minőségi Közétkeztetés Kft. négy kispesti iskolai konyhát (Vass, Puskás, Eötvös, Bolyai) korszerűsít. A felújítási programból már csak a Bolyai iskola konyhája van hátra, amelynek átadása 2015 tavaszán várható. A négy beruházás összértéke eléri majd a 230-240 millió forintot.

Azért, hogy a kispesti gyerekeknek és a közétkeztetésben résztvevőknek jobb minőségű, egészségesebb és korszerű technológiával készült ételek kerülhessenek a tányérjára, az önkormányzattal kötött megállapodás értelmében a Pensio Kft. négy kispesti iskolai konyhát – Vass, Puskás, Eötvös, Bolyai – újíttat fel. A Vass és a Puskás iskolák konyhái már tavaly elkészültek, a Bolyai iskolában a tervek szerint 2015 tavaszán fejeződnek be a munkálatok. A Kispesti Eötvös József Általános Iskola főzőkonyhában naponta mintegy kétezer főétel, valamint csaknem 1400-1500 adag reggeli és uzsonna készül majd. A munkák során a teljes vezetékhálózatot és a burkolatokat kicserélték, az üstök, a gépek és az eszközök egy része felújított, mások teljesen újak. A csaknem 170 négyzetméteres konyha felújítási költsége mintegy 54 millió forint volt – mondta Gajda Péter polgármester az átadón.

A polgármester kérdésünkre elmondta, hogy a 2015. január elsejétől hatályba lépő közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi változások miatt 2014. október elsejétől a kerületi közétkeztetést szolgáltató Pensio Kft. a szükséges és minimális nyersanyagnorma biztosítása miatt emeli az étkezés térítési díját. Ez az óvodák és az általános iskolák esetében 12, a gimnáziumokban pedig 7 százalékot jelent, amelyet a testület napokban hozott döntése értelmében 100 százalékban átvállal az önkormányzat, így a szülőknek nem kell többet fizetniük a megváltozott ízvilágú, csökkentett só és cukortartalmú ételekért. Kispest esetében évente ez csaknem 60 millió, a 2014-es év hátralevő részében 16 millió forint pluszköltséget jelent majd az önkormányzatnak.

Az önkormányzat eddig is, utoljára éppen tavasszal vállalta át a szülőktől a hatszázalékos áremelést, ami akkor 46 millió forint volt – tájékoztatta lapunkat a polgármester.


Vargáné Achátz Zsuzsanna, a Pensio Kft. szakmai igazgatója elmondta, hogy a konyhák felújítása nemcsak infrastruktúrában jelent fejlődést, hanem új munkahelyeket is teremt. Itt az Eötvösben 10 fővel bővül a Pensio Kft.-nél a Kispesten dolgozók létszáma, és így már 32 konyhai dolgozónak adhatnak munkát a kerületi konyhákban, akik csaknem ötezer kispesti gyerekre és időskorúra főznek naponta. A Pensio Kft. országosan 200 konyhában, ezer alkalmazottal csaknem 100 ezer adag ételt készít naponta.
A szakmai vezető és az ügyvezető igazgató, Süllős Gyuláné egybehangzó véleménye szerint a kezdeti ellenállás lassan megszűnik az étlapokon szereplő új ízek, ételek iránt. Példaként említették, hogy ma már megkóstolják a gyerekek, sokan meg is szerették a krémleveseket, a különféle mártogatósokat, és egyre népszerűbb a halból készült fasírt is.

© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.