2024. máj. 22., szerda, Júlia és Rita

Információszabadságból jeles

2022. december 04. vasárnap Írta: Csizmadia Viola

 

A budapesti kerületek közül a második legátláthatóbb működéssel büszkélkedhet Kispest a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) ezévi vizsgálata alapján - mondta Gajda Péter, miután a városháza megkapta az a jelentést, melyet a NAIH az információszabadság hazai gyakorlatának feltérképezése és hatékonyságának növelése” című kiemelt projekt keretében végzett. A kispesti városháza két tevékenységi formában (honlap és adatigénylés) is elismerést kapott a hátóságtól - tudtuk meg a polgármestertől.

A NAIH elnökének, Dr. Péterfalvi Attilának tájékoztatójából kiderült, hogy az önkormányzati nyilvánosság kutatása során feltárt, közérdekű és közérdekből nyilvános adatok közzétételére vonatkozó információk alapján, a közzététel aktív és passzív formája is példaértékűen megvalósul Kispesten. A vizsgálat magába foglalta az önkormányzati honlap elemzését, illetve próba-adatigénylést.
A NAIH mintegy 3210 önkormányzatot vizsgált, ezekből csupán 14-en voltak, közöttük Kispest is, azok, amelyek a kutatás során meghatározott kategóriák közül a legmagasabb pontszámokat kapták.
A projekt során az információszabadság proaktív szintjének megvalósulási gyakorlata az érintett szervezetek honlapjainak elemzése révén került feltárásra. Az elektronikus információszabadság biztosítása nemcsak, hogy erősíti a szervezet integritását, növeli a működésébe vetett közbizalmat, átláthatóságot és széles körű nyilvánosságot teremt, hanem jelentősen csökkentheti
az amúgy is rövid határidővel megválaszolható adatigénylések számát. Az adatfelvételre 2021 őszén került sor. Ennek megfelelően a honlapelemzés keretében pillanatfelvétel készült: természetesen az egyes honlapok adattartalma a kutatás lefolytatása óta változhat – áll a hatóság tájékoztatójában.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.