2024. máj. 22., szerda, Júlia és Rita

Célegyenesben a csepeli szennyvízcsatornázás

Csepel
2011. máj. 05. csütörtök

Sikeres fővárosi pályázat eredményeképpen végre megvan a pénzügyi fedezete a szennyvíz-csatorna hálózat kiépítésének, ráadásul Csepel egész területén! A mintegy 50 kilométernyi csatornázatlan utcában lakók évtizednyi várakozás után mondhatnak búcsút a szippantós kocsiknak. A főváros hasonló cipőben járó kerületei közül ráadásul elsőként.

Hosszú évek előkészítő munkája kellett ehhez a sikerhez, melynek gyümölcse az uniós támogatás megítélésével még a tavaly októberi választás előtt beérett.

Kellett a Szenteczky János vezette CSEVAK Zrt. munkatársainak - Zsiláné Bara Éva vezetésével történt – szakszerű tervező munkája, adatszolgáltatása. Szükséges volt a regnáló kerületi és fővárosi politikai vezetők évekig tartó lobbizására, munkájára. Nyilvános köszönet jár utólag is Demszky Gábor volt főpolgármesternek, Tóth Mihály volt polgármesternek, Podolák György és dr. Avarkeszi Dezső egykori országgyűlési képviselőknek, valamint Horváth Gyula és Németh Szilárd volt fővárosi képviselőknek. Mindannyian azért dolgoztak az előző ciklusban, hogy ez, a kerület életében nagyon jelentős beruházás végre valóra válhasson.

A kivitelezési munkákra kiírt első közbeszerzési eljárás sajnos eredménytelen lett, jelenleg indul az újabb közbeszerzés. A sikertelen első körnek azonban következményei vannak: a beruházás időtartama 18 hónapról mindössze 10 hónapra (!) rövidül. Királyerdőben, Kertvárosban pl. várhatóan egyszerre 25-30 utcában folyik majd a kivitelezés, ami erősen igénybe fogja venni a lakók idegrendszerét.

Az érintett utcák csatornázása után (2012 végétől) lesz lehetőség a szennyvíz-elvezetés és a szilárd útburkolat kiépítésére. A jelenlegi projekt és a támogatás ezt sajnos nem tartalmazza, az unió ugyanis nem támogatja a csapadékvíz elvezetés kiépítését. Erre majd kerületi pénzt kell találni, vagy egyéb forrást kell kilobbiznia a kerület új vezetésének.
© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.