2024. máj. 22., szerda, Júlia és Rita

Budapesten elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

Budapest
2011. november 02. szerda Írta: Nagy István

A szép idő, a nyugodt, mozdulatlan levegő kedvezett a temetőkbe, szeretteik sírjához kilátogató megemlékezőknek. Nem volt csípős hideg, csontig hatoló szél és könnyen lehetett meggyújtani a gyertyákat és a mécseseket is, amelyek zavartalanul éghettek órákon át. Csakhogy ez az időjárás egyben azt is jelenetete, hogy a szálló por megült a városban, jelentősen rontva a levegő minőségét, ezért Tarlós István főpolgármester Budapesten elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Ennek oka, hogy a szálló por koncentrációja a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. A kisméretű szálló por egy napra számított átlageredménye október 31-én a város hat, míg november 1-jén hét mérőpontján elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenként 75 mikrogrammot, a Teleki téri mérőponton pedig az egy napra számított átlageredménye mindkét napon elérte és meghaladta a riasztási küszöbértéket, a köbméterenként 100 mikrogrammot is.

A jelenlegi légszennyezettségi szint további romlásának megelőzése érdekében a főpolgármester elrendeli az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalmát, s felkéri a fővárosi kerületek jegyzőit, hogy fokozottan ellenőrizzék az intézkedés betartását - közölte a hivatal.

A Főpolgármesteri Hivatal arra kéri a budapestieket, hogy ne használják a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárműveket; mérsékeljék, lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, inkább a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, s mérsékeljék a gépjárművek alapjárati üzemeltetését is. Az üzemeltetők társadalmi felelősségvállalására hivatkozva kéri továbbá a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátásának csökkentését, valamint a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának mérséklését.

(MTI/Magazinlapok)

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.